Притисак на председника није дозвољен: Огласио се лидер Јерменије

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПредседник Јерменије Армен Саркисјан
Председник Јерменије Армен Саркисјан - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Председник Јерменије у складу са Уставом може да изрази свој став у року од три дана. Полазећи од потребе да се осигура нормално функционисање државних органа, председник до сада није имао принципијелне примедбе по питању именовања и разрешавања званичника, наводи се у изјави прес службе администрације јерменског лидера.

„Али у ситуацији ратног стања, у условима кризе, отпуштање начелника Генералштаба није још једна кадровска промена, с обзиром на то да, према Уставу, Оружане снаге Јерменије обезбеђују одбрану, безбедност, територијални интегритет и неповредивост границе. У насталој ситуацији нико не би требало да покушава да увуче председника у политичке процесе. Сваки покушај притиска на председника је недопустив“, наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да председник земље није био нити намерава да стане на страну једне или друге политичке снаге. У извршавању својих функција, председник се руководи искључиво интересима државе и народа.

Армен Саркисјан придаје велики значај стабилности и атмосфери толеранције у земљи и наставља да чини све за то, уверен да проблеме треба решавати дијалогом, а не конфронтацијом.

У овом тренутку председник сматра да је приоритет ублажавање тензија у земљи и решавање ситуација без потреса, закључује се у саопштењу.

Подсетимо, Генералштаб Оружаних снага Јерменије 25. фебруара је захтевао оставку премијера земље, рекавши да политичко руководство води државу у опасном правцу. Захтев за оставком догодио се након што је шеф владе разрешио дужности првог заменика начелника Генералштаба генерал-пуковника Тирана Хачатрјана, који је раније критиковао премијерове изјаве о системима „Искандер“.

Као одговор на то, премијер Никол Пашињан изјавио је да је извршен покушај преврата и позвао грађане да се окупе на Тргу републике како би „одбранили револуцију“. Такође је рекао да је потписао одлуку о разрешењу дужности начелника Генералштаба Оружаних снага Јерменије Оника Гаспарјана. Међутим, председник још увек није потписао овај документ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала