Пуч или смена шефа Генералштаба: Пашињан ставио пред избор председника Јерменије

© Sputnik / Арам Нерсесян / Уђи у базу фотографијаСитуација у Јерменији
Ситуација у Јерменији - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Премијер Јерменије Никол Пашињан саопштио је да је са председником Јерменије Арменом Саркисјаном имао телефонски разговор. Уколико Саркисјан одбије да потпише указ о смени начелника Генералштаба Јерменије, Пашињан ће то сматрати саучесништвом у пучу.

„Ситуација са војском мора бити решена“, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан током митинга својих присталица на Тргу републике.

Генералштаб Јерменије затражио је оставку премијера земље, изјавивши да премијер и Влада Јерменије нису у стању да доносе адекватне одлуке у овој кризној и судбоносној, за јерменски народ, ситуацији. То се догодило након што је шеф владе сменио првог заменика начелника, генерал-потпуковника Тирана Хачатрјана, који је раније исмејао речи шефа владе о ракетним системима „Искандер“.

Премијер Никол Пашињан је то окарактерисао као покушај пуча и позвао грађане да се окупе на Тргу Република како би „одбранили револуцију“. Такође је рекао да је потписао одлуку о смени начелника Генералштаба Оника Гаспарјана.

Међутим, председник још није потписао документ.

Према речима Пашињана, он је разговарао телефоном са председником и рекао му је да треба да потпише указ премијера о разрешењу Гаспарјана.

„У случају да председник не потпише, да ли то значи да он подржава пуч? Избор је јасан“, рекао је он.

Пашињан је изјавио да је погрешио са избором Оника Гаспарјана на место шефа Генералштаба, коме је доделио чин генерал-пуковника и коме је стопроцентно веровао током рата.

Паралелно са митингом присталица Пашињана на Тргу Слободе се одржава и протест присталица опозиције.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала