Русија ће испитивати ефикасност вакцине против короне на ХИВ позитивним особама

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаПотпредседница руске владе Татјана Голикова
Потпредседница руске владе Татјана Голикова - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Потпредседница Владе Русије Татјана Голикова наложила је да се разради питање о спровођењу испитивања ефикасности вакцине против вируса корона на ХИВ позитивним особама, наводи се у протоколу заседања Савета за социјална питања при влади Русије.
„Министарство здравља Русије и Роспотребнадзор треба да разраде питање о могућности организације научних испитивања за проучавање отпорности ХИВ-а на антиретровиралне лекове, као и спровођење испитивања ефикасности вакцине против вируса корона међу групом људи који живе са ХИВ-ом“, наводи се у документу.

Голикова је такође наложила да се процени могућност организације производње антиретровиралних лекова за ХИВ позитивне особе.

„У циљу процене перспектива и могућности организације пуног циклуса производње иновативних комбинованих антиретровиралних лекова и њихових облика са продуженим дејством, Министарство здравља и Министарство индустрије и трговине треба да до 15. априла процене могуће перспективе за пуни циклус производње антиретровиралних лекова у Русији“, наводи се у протоколу потпредседнице.

Такође се истиче да је Министарству здравља Русије, заједно са Центром за експертизу и контролу квалитета медицинске помоћи наложено да анализирају међународно искуство коришћења антиретровиралних лекова и да до 15. априла изнесу предлоге о могућности примене тог искуства у Русији.

Раније је Голикова саопштила да је до 31. децембра 2020. године 1,1 милион Руса инфицирано ХИВ-ом, од чега је 60 одсто мушкараца.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала