Шта је то камера снимила иза Лајчака? Нервоза у Приштини, огласила се и ЕУ /видео/

© Tanjug / Vadim GhirdaСпецијални представник ЕУ за дијалог између Београда и Приштине, Мирослав Лајчак
Специјални представник ЕУ за дијалог између Београда и Приштине, Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Током интервјуа који је Мирослав Лајчак дао из Брисела, камера је у позадини забележила мапу на којој је Космет приказан као саставни део Србије. Појединци са Косова и Метохије сада траже извињење Лајчака због те мапе. У вези са овом ситуацијом стигла је и порука из Европске уније: Ова званична мапа ЕУ је у складу са положајем, статусно неутрална.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине говорио је за портал "Европски Западни Балкан", када је камера забележила тај детаљ. Током тог интервјуа, Лајчак је између осталог најавио посету Београду и Приштини.

Директор Кљана Косова Адриатик Кељменди објавио је на Твитеру да Лајчак треба да се извини што је дао интервју док је седео испред мапе која приказује Косово као део Србије, или у понедељак не би требало нико да га дочека када дође у посету Косову. 

Присталице политичке странке Самоопредељење - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Приштина посегла за крупним залогајем, али је нешто заборавила – не пита се само Бајден

Портпарол ЕУ Петер Стано коментаришући објаву Кељмендија рекао је да би препоручио свима да се усредсреде на стварна питања која помажу унапређивању дијалога о нормализацији, уместо да покушавају да измишљају лажне приче.

“Тврдња о мапи је потпуно погрешна и нетачна. Ова званична мапа ЕУ је у складу са положајем, статусно неутрална. Препоручио бих свима да се усредсреде на стварна питања која помажу унапређивању дијалога о нормализацији, уместо да покушавају да измишљају лажне приче”, поручио је Стано на Твитеру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала