Удружење грађана: Свакој породици у Српској до краја 2021. по примерак „Дејтонa“

© AP Photo / Jerome Delay/poolПотписивање Дејтонског споразума
Потписивање Дејтонског споразума - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Удружење грађана „Политиколог“ представило је данас у Бањалуци своју акцију „Дејтонски споразум у свакој породици у Републици Српској“.

„Грађанима је потребно да се упознају са изворним садржајем Дејтона и његовим словом које је истина. Све друго, попут насилних промена и разних тумачења Дејтона, које су чинили високи представници и други, јесте лаж, фалсификат, манипулација и обмана. Дакле, истина је слово, а не дух Дејтона и боримо се за истину“, рекао је председник удружења Милан Љепојевић.

Милан Љепојевић је рекао да је циљ акције да до краја ове године свака породица у Републици Српској добије свој примерак Дејтонском мировног споразума.

„За почетак смо штампали 50.000 примерака Споразума, а према незваничним подацима у РС имамо 350.000 до 400.000 породица и циљ нам је да на адресу сваке породице доставимо по један примерак ове три скрипте које укупно имају 25 страна", рекао је Љепојевић.

Грађанима ће имати прилику да се упознају са укупно три документа, а то су Општи оквирни споразум за мир у БиХ, то јесте Дејтонски мировни споразум, његов Анекс четири или Устав БиХ и Анекс 10 као Споразум о цивилном спроовођењу мировног решења.

„Грађанима је потребно да се упознају са изворним садржајем Дејтона и његовим словом које је истина. Све друго, попут насилних промена и разних тумачења Дејтона, које су чинили високи представници и други, јесте лаж, фалсификат, манипулација и обмана. Дакле, истина је слово, а не дух Дејтона и боримо се за истину“, казао је Љепојевић.

Додао је да ће се овај Споразум осим на кућне адресе делити грађанима и на трговима у градовима у РС, те је позвао све институције РС, политичке субјекте, интелектуалце, Универзитет, те медије да помогну у реализацији ове кампање.

Навео је да је значајно да се Дејтонски мировни споразум може мењати само уз сагласност свих конститутивних народа у БиХ, те да то не могу учинити међународни субјекти.

Истакао је да Савет за спровођење мира у БиХ не постоји у склопу Дејтонском споразума, а самим тим ни такозвана „бонска овлаштења“, преноси портал „Факти“.

Саша Мићин, професор на Универзитету у Бањалуци, рекао је да је постало модерно фалсификовати историју зарад личних циљева, те да тумачења Дејтонског споразума има много и да га свако тумачи на начин како њему одговара.

„Дејтонски споразум не сме бити предмет спекулација, што би довело до укидања Српске и тековина за које су многи овдашњи људи дали животе“, рекао је Мићин.

Додао је да је од великог значаја да грађани прочитају Споразум, јер се тиме може спречити велики број манипулација и спекулација.

Прочитајте и:

Погледајте и емисију „Пророк“: Опасне игре — ко би да згази Дејтон и зашто

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала