Усвојене измене Закона о пореклу имовине, примена од 12. марта

Пратите нас
Скупштина Србије усвојила је измене Закона о утврђивању порекла имовине, чија примена почиње 12. марта. Министар финансија Синиша Мали рекао је да је Србија спремна за његову примену и да ће се прва на удару наћи, пре свега, она лица код којих је највећа несразмера између законитих прихода и расхода.

Држава је тим законом добила делотворан механизам да за сваког може да утврди да ли се обогатио незаконито.

Ко не буде могао да докаже да је на законит начин стекао имовину остаће без три четвртине те вредности, а ако суд утврди да му је имовина стечена кривичним делом, биће му одузето целокупно прибављен иметак.

По закону, на удару ће се наћи они у које се посумња да за највише три године имају за 150.000 евра већу имовину од пријављених података.

Када је реч о изменама које су посланици усвојили, реч је о променама термина. Усвојена је, наиме, измена назива израза „незаконито стечена имовина“ у „имовина на коју се утврђује посебан порез“, како се овај израз не би поистовећивао са изразом „имовина проистекла из кривичног дела“.

Посланици су гласањем за измене закона прихватили и додавање израза „издаци за приватне потребе физичког лица”, који је дефинисан као издаци које је физичко лице имало за приватне потребе, а ради утврђивања порекла прихода које је стекло физичко лице, а није их потрошило на стицање имовине.

Терет доказивања увећања имовине у односу на пријављене приходе физичког лица је на Пореској управи, а на физичком лицу је терет доказивања да је на законит начин стекло имовину у делу у коме увећање његове имовине није у складу са пријављеним приходима.

Јединице Пореске управе утврђиваће увећање имовине физичких лица на основу података којима располаже и података које прикупи од других органа и организација, правних или физичких лица.

У оквиру Пореске управе, формиран је Сектор за порекло имовине, који ће се бавити тим пословима, а који за почетак броји око 20 инспектора, пренео је Танјуг.

Систематизацијом је планирано да их буде 60.

Ти инспектори тренутно пролазе и додатне стручне обуке, у чему Србија има помоћ и подршку Међународног монетарног фонда.

Усвојени и закони важни за енергетски сектор

Скупштина Србије усвојила је и два закона која су важна за енергетски сектор и повећање енергетске ефикасности, један се односи на давање државне гаранције за изградњу најсавременијег система за пренос електричне енергије, а другим се омогућава извођење радова на повећању енергетске ефикасности зграде ВМА у Београду.

Закон о давању гаранције Србије у корист Немачке развојне банке „КfW“, а по задужењу Акционарског друштва „Електромрежа Србије“, предвиђа гаранцију на износ од 40 милиона евра, а на име обавеза из Споразума о зајму за спровођење Регионалног програма за енергетску ефикасност у преносном систему.

Регионални програм за енергетску ефикасност у преносном систему основан је ради обезбеђења националне енергетске безбедности земље и замене дотрајале мреже нижег напонског нивоа, системом већег капацитета и вишег напонског нивоа.

Министар финансија је рекао да пројекат има национални и регионални значај, јер ће омогућити транс-национални пренос енергије на великим растојањима уз минималне губитке, спајајући тржишта источне и западне Европе и гарантујући сигурно и стабилно снабдевање домаћих потрошача довољним количинама квалитетне електричне енергије.

Додаје да се реализацијом пројекта отвара могућност да електроенергетски систем Србије искористи свој географски положај и потенцијал, односно да у ближој будућности преузме улогу регионалног лидера у области електроенергетике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала