Вечерас се скида ознака тајности: Истрага ЦИА о убиству које је потресло свет

© AFP 2023 / JIM WATSONЦИА логотип
ЦИА логотип - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Америчка администрација припрема се да скине ознаку тајности са поверљивих докумената о убиству саудијског новинара Џамала Хашогија, убијеног 2018.

Нови амерички председник Џо Бајден недавно је изјавио да ће „Бела кућа ускоро говорити о том убиству са саудијским краљем“. Од Бајдена да рекапитулира однос са Саудијском Арабијом, односно престолонаследником трона, индиректно оптуженим за убиство које је шокирало свет.

Подсетимо, Хашоги је последњи пут снимљен како улази у амбасаду Саудијске Арабије у Истанбулу, али из ње никада није изашао. Након вишедневног инсистирања готово целе међународне заједнице, као и Турске, на чијем тлу се убиство догодило, Саудијска Арабија је дозволила турским истражиоцима да уђу у просторије амбасаде. Али тада је било прекасно.

Хашогијево тело је склоњено на време, као и кључни докази. Међутим, каснија истрага утврдила је да је Хашоги мучен на посебно бруталан начин и да је највероватније раскомадан и тако, у деловима, изнесен из амбасаде.

Став званичног Ријада је да су убиство починили одметнути припадници тајне службе, који су ухапшени, а петорица је осуђена на смртну казну. Међутим, нико у потпуности није поверовао у ту причу јер се сматра да иза свега стоји саудијски престолонаследник, принц Мухамед бин Салман.

Зашто сада?

У извештај САД о том убиству, који је ће бити објављен данас, требало би да пише да иза убиства „највероватније стоји принц Салман“, односно да га је он највероватније и наредио. То је Ројтерсу открило чак четворо службеника САД.

Према њиховим речима, америчка обавештајна служба - ЦИА била је та која је прикупила највише података за извештај.

Лист „Вашингтон пост“, за који је Хашоги радио, својевремено је написао да је ЦИА кренула од једног позива – оног који је упутио брат престолонаследника, принц Халид бин Салман, који је био саудијски амбасадор у САД у време Хашогијевог убиства, преноси Б92.

Принц Халид, који је сада заменик министра одбране, наводно је позвао Кашогија, по налогу брата, односно престолонаследника принца Мухамеда бин Салмана, и тада му је пружио гаранције да ће бити безбедан у амбасади Саудијске Арабије у Истанбулу, у коју је требало да оде како би прибавио папире за венчање са својом девојком.

Принц Халид, међутим, негирао је да је разговарао с Хашогијем.

Ако се неко питао зашто се сада скидају ознаке тајности, ако је ЦИА већ прикупила доказе, амерички медији наводе да се сада поклопио политички тренутак – односно долазак новог председника који има намеру да затегне односе са Ријадом које је претходник Бајдена у Белој кући поприлично олабавио.

Прочитајте и:

Убиство Џамала Хашогија било је својевремено тема емисије „Свет са Спутњиком“ – Куда даље: Убиство које тресе Америку и арапски свет:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала