„Крим је руски“: Русија одговорила Бајдену

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаНовинар са Крима на великој конференцији Владимира Путина
Новинар са Крима на великој конференцији Владимира Путина - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Пратите нас
Руски сенатор Алексеј Пушков је на Телеграм каналу критиковао изјаву председника Америке Џоа Бајдена о томе да САД никад неће признати да Крим припада Русији. Како каже, цео свет зна да је Крим - руски. Свој став су изнели и потпредседник кримског парламента Владимир Бобков и члан Државне думе Константин Бахарев.
„Цео свет зна да је Крим Русија. И од мишљења Бајдена та историјска чињеница се неће променити. И сигурно није на Бајдену да одлучи у којој земљи ће живети два милиона становника Крима. Они су одлучили“, написао је Пушков.

Потпредседник кримског парламента Владимир Бобков је после изјаве председника Америке посаветовао америчке власти да се не одричу признавања руског статуса Крима.

„Нема потребе да политичари из било које земље користе реч 'никада'. Та реч не постоји у дипломатији. Не би требало да користе овај термин, јер ће у ситуацији са Кримом у пракси све бити другачије. Не би требало да се заклињу да никада неће признати Крим. Све су то баналне и познате изјаве, чак и ако потичу од председника САД-а“, рекао је за Спутњик Бобков.
Споменик потопљеним бродовима на обали Севастопоља на Криму - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Зеленски: Крим – „ишчупано срце“ Украјине; Русија: Бестидна демагогија

„То, да је Крим руски, данас схватају и признају све паметне и адекватне политичке снаге на свету. То да Крим преживљава период свог најбурнијег развоја у последњих десет година јасно је не само становницима Крима, него и свима који су били на полуострву“, приметио је Бобков.

Члан Државне думе и посланик с Крима Константин Бахарев каже да није изненађен одбијањем америчког председника да призна руски статус Крима, јер у супротном би морао да призна и умешаност САД-а у пуч у Украјини 2014. године.

„Било би чудно да је изјавио нешто друго. Овде нема ништа изненађујуће. За Бајдена је напуштање ове позиције равно признању злочина и умешаности у државни удар 2014. у Украјини. Ни он, нити било ко други, ко је био у администрацији председника Барака Обаме, никада јавно неће дати другачији став о Криму. За њих је признавање руског статуса Крима једнако политичком самоубиству“, изјавио је Бахарев.

Раније је Бајден изјавио, да Америка никада неће признати да је Крим руски и да ће наставити да ради на томе да Русија одговара због „агресије“ на Украјину.

Подсетимо, Крим се ујединио с Русијом после референдума који је одржан у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала