Америчка хистерија о „руској претњи“ има само један циљ – одрешити кесу

© AP Photo / Fabrice CoffriniРуски министар спољних послова Сергеј Лавров и државна секретарка САД Хилари Клинтон притискају црвено дугме
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и државна секретарка САД Хилари Клинтон притискају црвено дугме - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Пратите нас
Американци шире хистерију о наводној руској војној претњи по целом свету с једним циљем – да извуку додатна буџетска средства за своју војну машинерију. У том кључу треба тумачити и изјаву америчког генерала да Русија представља претњу за САД и њене савезнике.

Ако се трезвено погледа мапа америчких војних база по свету, онда је одмах јасно ко коме прети, каже за Спутњик руски војни експерт Андреј Головатјук.

Коментаришући изјаву шефа европске команде америчких снага и врховног команданта Здружених снага НАТО-а у Европи генерала Теда Волтерса, који је рекао да Русија дестабилизује ситуацију у свету и да представља претњу за постојање САД и њених савезника, Головатјук истиче да ширећи хистерију о наводној руској претњи Американци покушавају да извуку више новца од пореских обвезника за тзв. одбрану и безбедност САД.

Хистерија о руској војној претњи

Логика САД и њених НАТО савезника базира се на атмосфери русофобије, иако се Русија не истиче агресивним акцијама и стално позива на мирно, дипломатско решавање свих проблема. Головатјук додаје да је таква антируска реторика одувек била својствена америчким политичарима и америчкој војсци.

„Њима је савршено јасно да ми никоме не претимо, да нећемо ни са ким да ратујемо, да имамо довољно сопствених унутрашњих брига, које треба решити. Дакле, они једноставно шире хистерију о руској војној претњи по целом свету, а порески обвезници наседају на тај трик, као и, нажалост, неке западноевропске земље. На то наседају и земље Источне Европе, које такође почињу да трубе о тзв. руској претњи. Дакле, задатак је један – извући новац за своје војне ресоре“, каже Головатјук, пуковник у резерви и члан председништва руске организације „Официри Русије“.

Без трке у наоружању

Агресивном реториком САД и њихови савезници заправо приморавају Русију да брани своје интересе и ојача свој одбрамбени потенцијал, што опет доводи до оптужби о растућој милитаризацији Русије. Ипак, Головатјук изражава наду да таква атмосфера неће довести до нове трке у наоружању.

„Надам се да су времена трке у наоружању и Хладног рата прошла и да су прошла времена када смо се такмичили у производњи новог оружја и покушали да их сустигнемо. Сада имамо програм наоружања који се спроводи захваљујући напорима војно-индустријског комплекса и контроли врховног команданта, а постоје планови о снабдевању Оружаних снага оружјем и војном техником. Дакле, радимо плански. Јасно је да се гради ново оружје а могу отворено рећи да је наше оружје много ефикасније него што Американци то мисле“, истиче Головајтук.

Експерт наглашава да је руски војни буџет далеко мањи од америчког, али да је руско оружје ефикасније.

Наше најновије суперсоничне ракете ’Циркон‘, као и друге, већ називају „убицама носача авиона“, а сваки носач авиона кошта стотине милиона долара. Наша ракета кошта знатно мање. Само једна ракета може онеспособити носач авиона, а то говори о њеној ефикасности и квалитету. Наше оружје је одувек било познато по ниској цени и ефикасности. Ово је само један пример“, каже Головатјук.

Русија и Кина противтежа америчкој доминацији

Амерички генерал Тед Волтерс је оптужио Русију да изводи злонамерне акције, усмерене на дестабилизацију ситуације у целом свету и да Русија покушава да сачува сферу утицаја из времена совјетске ере и користи силу против суседних држава.

Поред тога, тврди Волтерс, Москва „користи нетрадиционалне инструменте, као што су војне компаније, покушавајући за заплаши, ослаби и посвађа САД и њихове савезнике“.

Руски експерти истичу да је изјава америчког генерала о „руској претњи“ изнета са циљем сатанизације Русије, коју САД и НАТО  и даље виде као потенцијалног војног противника и да сатанизација, коришћење метода клеветања и метода информационог ратовања остају главни мејнстрим у практичној политици Пентагона и Северноатлантске алијансе. Како истичу руски експерти, то није ништа друго него још једна у низу русофобична изјава.

Експерти наводе да су главни проблем Сједињених Држава оне саме, јер желе да управљају целим светом, док су Русија и Кина противтежа америчкој доминацији, а самим тим и сметња.

Прочитајте и:

Погледајте и емисију „Мој поглед на Русију“ са Љубинком Милинчић:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала