Додик: Нема промене Устава без договора Српске и Федерације БиХ

© Срна / Миленко ШукалоМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Пратите нас
Српски члан и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да свака промена уставне материје у БиХ подразумева претходни споразум страна у Дејтонском споразуму, а то примарно значи Републике Српске и Федерације БиХ.

„Када се ми договоримо, онда се може ићи у расправу. Никакве друге иницијативе нису предвиђене, нити ћемо ми бити у томе“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, коментаришући иницијативу коју је неколико невладиних организација из региона упутило Канцеларији високог представника (ОХР) у вези са променом Устава БиХ.

Додик је напоменуо да ОХР није надлежан за ово питање и да је незаконити рад високих представника ишао за тим да наметне законе, а онда прибави сагласност локалних парламената да те законе потврде.

„Високи представник је само надлежан за Анекс 10 Дејтонског споразума и ништа више. Чак ни Педи Ешдаун није смео ући у уставну материју Устава БиХ. Они су то заобилазно нешто мењали, али није смео да уђе у интервенцију јер то није била његова надлежност“, казао је Додик.

Додик је истакао да падају у воду сва велика очекивања да ће сада међународна заједница, како је рекао, то нешто поравнати и како ће елиминисати Републику Српску, пренео је портал РТРС, позивајући се на Срну.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала