Додик: Српска ће инсистирати на сваком слову Дејтонског споразума

© Tanjug / Тања ВаличМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Пратите нас
Република Српска ће и даље инсистирати на слову Дејтонског споразума и одредбама свога Устава и на тај начин се одупрети евентуалним додатним притисцима нове америчке администрације, Високог представника у БиХ и бошњачких субјеката, поручио је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

„Ништа овде не може да уради Америка, сем радикално, нити било ко други осим нас. Наша свест о томе да смо ми одлучујући фактор и да овде имамо животне мандате, а не политичке мандате, свакако је одлучујућа ствар за наше понашање“, рекао је Додик у обраћању учесницима округлог стола, одржаног у Београду, на тему „Република Српска пред новим изазовима“.

Скуп је организован у оквиру манифестације обележавања 28. фебруара — Дана доношења првог Устава Републике Српске.

Одговарајући на питање како Република Српска може да одговори на изазове као што су најава нових притисака из САД и од високог представника Валентина Инцка, као и то што Бошњаци Србе називају фашистима, Додик је у видео-обраћању рекао да све зависи Републике Српске.

„Многи у БиХ са нестрпљењем чекају долазак неког новог високог представника, али Република Српска сматра да он више није потребан у БиХ и да је његова мисија требало давно да буде укинута“, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је током јучерашњег телефонског разговора са кандидатом Немачке за новог високог представника у БиХ Кристијаном Шмитом јасно нагласио да оно што је предвиђено Анексом 10 Дејтонског споразума може да буде предмет разговора и договора, а све изван тога не може.

Додик је подсетио на одлуке високих представника у прошлости и навео да Српска покушава да нађе адекватан приступ да у земљама из којих су ти високи представници долазили тужи те бивше дипломате за кршење међународног права и подваљивање решења која нису заснована на међународном праву.

„Долазак високог представника ја не видим као што многи овде гледају. Ово ће бити прилика, што сам рекао и Шмиту, да, ако хоће, може рехабилитовати улогу високог представника и да се врати у свој мандат предвиђен Анексом 10, а не да се понаша као слон у стакленој башти“, казао је Додик.

„Нама је аутономија предвиђена Дејтонским споразумом“

Додик је навео да је много пута у разговору са странцима казао „не“, додајући и додао да "не" није опција која је унапред задата, већ "не" њиховим предлозима да се сруши Дејтонски споразум, да се ослаби Република Српска, предлозима да се ојача БиХ у коју Српска нема поверења, њиховим променама закона, не њиховим интеграцијама у НАТО.

„Ми немамо другу опцију, то је опција која иде за тим да афирмише наше право на аутономију, да кажемо да је потпуно легитимно да је наша аутономија предвиђена Дејтонским споразумом... Ми не желимо унитарну и централизовану БиХ“, нагласио је Додик.

Он сматра да је приступ међународне заједнице и у прошлости био погрешан јер никада није спроводио слово Дејтона, него је од старта почео да га мења у настојању да скрши отпор Срба и укине Републику Српску.

Српска је мања по снази уставно-правно него што је било раније, казао је Додик, али и напоменуо да има довољно ингеренција да се самоодбрани.

„Често Европљани кажу Немачка је била подељена па је интегрисана, што је алузија да БиХ треба да буде интегрисана. Да, али тамо је један народ, а овде три народа и три религије. Тамо је једна или две религије, а овде три религије историјски супротстављене без могућности да се помире у смислу да признају историју и дођу до заједничког става шта се дешавало у прошлости. Сви имају своје историје и своје будућности“, закључио је Додик.

Додик је недавно гостовао у емисији „Свет са Спутњиком“, где је говорио свим актуелним питањима у Босни и Херцеговини и региону:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала