Губици на берзи поново се броје у милијардама: Нови удар акције на Редиту

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYЊујоршка берза
Њујоршка берза - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Пратите нас
Они који су се „кладили“ на пад цена акција „ГејмСтопа“, односно они који су држали такозване кратке позиције на берзи, изгубили су око 1,9 милијарди долара за само два дана, док је омиљена „мем акција“ на Редиту поново оживела.

Акције ланца продавница видео игара „ГејмСтоп“ у среду су нагло порасле за више од 100 одсто, а велика нестабилност је чак довела до стопирања трговања. Изненадни опоравак ових акција допринео је губитку у вредности од 664 милиона долара за инвеститоре који се „кладе“ против „ГејмСтопа“, показују подаци компаније за финансијску аналитику S3 Partners

Берзански трговац на Њујоршкој берзи - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2021
Дебакл невиђених размера: Милијардери у шоку, какве везе с тим има један Бугарин

Потражња за акцијама „ГејмСтопа“ настављена је и у четвртак и њихова цена је порасла за чак 84 одсто на дневном нивоу и затворене су са 19 одсто добити. Овакав развој догађаја резултирао је са додатних 1,19 милијарди долара губитка за оне који су држали кратке позиције, показују прорачуни S3 Partners.

Акције „ГејмСтопа“ и данас су у порасту, а до сада су узроковале губитке инвеститорима у износу од 10,75 милијарди долара, према подацима аналитичке компаније.

Међутим, чак ни милијарде губитака не спречавају инвеститоре да се и даље „кладе“ на пад акција и број кратких позиција порастао је прошле недеље за 15 одсто.

Најновији талас неупоредив је са хаосом на берзи којем смо сведочили у јануару када су акције „ГејмСтопа“ у неким тренуцима скочиле за око 1.800 одсто, подсећа РТ. 

Брокери у Америчкој берзи - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2021
Како је обичан човек бацио на колена „аждаје“ са Волстрита

Помаму за овим акцијама подгрејали су мали инвеститори из „озлоглашене“ групе на Редиту под именом Волстрит бетс, која је објавила рат великим играчима са Волстрита. Ти мали инвеститори погурали су цену акција „ГејмСтопа“ на историјски максимум и натерали велике хеџ фондове да се суоче са великим губицима.

Такозвана „мем трговина“ скренула је пажњу политичара и регулаторних тела. Прошле недеље је Одбор за финансије америчког Конгреса испитивао највише руководиоце компанија које су учествовале у саги о акцијама „ГејмСтопа“, укључујући шефа „Робинхуда“, апликације која је била у епицентру махнитог трговања и која је трговање нестабилним акцијама забранила.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала