Лавров критиковао САД: Какве користи од обавештења ако стигне само неколико минута пре напада

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров критиковао је Сједињене Америчке Државе због тога што је америчка војска о предстојећем нападу на Сирију упозорила Русију свега четири или пет минута раније.
„Наше војнике су упозорили четири или пет минута пре напада. Наравно, чак и ако говоримо о спречавању случајних сукоба између снага две земље, као што је уобичајено у односима руских и америчких војника, нема никакве користи од такве врсте упозорења када се напад већ изводи“, рекао је Лавров у Москви.

Он је подсетио да САД незаконито бораве на територији Сирије, кршећи све норме међународног права, укључујући резолуцију Савета безбедности УН о решавању сиријске кризе.

Лавров је додао да, према неким информацијама, САД не намеравају да оду из Сирије, али Москва намерава да разјасни то питање са Вашингтоном.

„У последње време чујемо различите информације из различитих извора. Тренутно не можемо да их потврдимо, желимо директно да питамо Американце - наводно они ће донети одлуку да никад не напусте Сирију, па чак и да униште ту земљу“, рекао је шеф руске дипломатије.

Он је прецизирао да је за Русију веома важно да разуме како ће САД формирати своју стратешку политику на терену, и у региону и уопште.

Раније је Пентагон саопштио да је услед ваздушног напада на Сирију уништено неколико инфраструктурних објеката шиитских група, које подржава Иран. Како је истакнуто, тај потез је одговор на недавне нападе на америчке и коалиционе снаге у Ираку. Министар одбране САД Лојд Остин саопштио је да су се амерички војници ослањали на обавештајне информације ирачке стране и да су сигурни у прецизност напада. Према писању листа „Вашингтон пост“, у нападу је погинуло неколико људи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала