Мирно јутро у Јерменији: Седница парламента није одржана, опозиција позива на митинг /видео/

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаСитуација у Јеревану
Ситуација у Јеревану - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Пратите нас
Седница јерменског парламента на којој је опозиција планирала да разговара о ситуацији у земљи, није одржана, јер се посланици нису појавили, јавља наш дописник. Истовремено, уједињена опозиција Јерменија сазива митинг код зграде парламента у 13:00 по локалном времену.

Седница је требало да почне у 11:00 по локалном времену. До тада су се код шатора, које су противници премијера Никола Пашињана поставили око ограде парламента, окупљале присталице опозиције. Међутим, седница није одржана због недостатка кворума. Представници владајуће фракције „Мој корак“ нису се појавили у парламенту.

У вези са бојкотом владајуће фракције, лидер опозиционе „Просвећене Јерменије“ Едмон Марукјан изјавио је да руководство парламента, на челу са председником Араратом Мирзојаном, ништа не чини како би земља изашла из политичке кризе, одбијајући било какав дијалог.

„То је непоштовање према свима. Такво понашање ми дозвољава да кажем да Народна скупштина нема председника. Ситуација у земљи је крајње напета. Не може се то тако оставити. Потребне су нам политичке дискусије“, рекао је Марукјан.

Опозиција је најавила митинг

Данас у 13:00 (10 по средњоевропском времену) испред зграде парламента одржаће се митинг. Ноћ на булевару Баграмјана (код парламента) прошла је мирно, у радној атмосфери. У рану зору овде су стигли Вазген Манукјан (опозициони кандидат за премијера) и представници покрета. Грађани се окупљају испред Народне скупштине, наводи се у саопштењу на Фејсбук страници „Покрета за спас отаџбине“.

Ситуацију код зграде парламента контролише полиција – они су формирали ланац дуж ограде око парламента. Стигло је и појачање – око десетак полицијских аутобуса зауставило се у улици која води ка булевару. Ситуација је мирна.

Код шатора код зграде парламента ноћило је око 200 противника Пашињана. Они су шаторе поставили на прометни део булевара Баграмјана. Током ноћи су палили ватру како би се угрејали. Ситуација је целу ноћ била мирна, а ни у другим деловима Јеревана није било никаквих дешавања. Јутрос су почеле да пристижу нове групе људи – носе намирнице, топлу одећу. Полиција је затворила саобраћај на тој улици.

Прес-служба председника Јерменије је саопштила да лидер земље Армен Саркисјан намерава да се састане са начелником Генералштаба Оружаних снага земље Оником Гаспарјаном.

Покрет за спас отаџбине окупља око 20 политичких снага које захтевају оставку премијера Никола Пашињана чија је популарност опала након потписивања примирја са Бакуом у јесен прошле године.

Раније је представник опозиције Ишхан Сагателјан изјавио да ће се протести наставити док Пашињан не поднесе оставку.

Подсетимо, раније је Генералштаб Оружаних снага Јерменије затражио оставку премијера Николе Пашињана. Он је то назвао покушајем војног пуча, сменио начелника Генералштаба и позвао народ на митинг.

Дан раније је председник Јерменије Армен Саркисјан на предлог Пашињана сменио првог заменика начелника Генералштаба Тирана Хачатрјана, који је према писању медија, исмејао речи шефа владе о ракетним системима „Искандер“.

 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала