САД оптужилe Кину да је анално тестирала њихове дипломате; Кина: То је била грешка

© AP Photo / Ng Han GuanЛекар са заштитном маском у Вухану у Кини
Лекар са заштитном маском у Вухану у Кини - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Пратите нас
Портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђан рекао је да Кина никад није тражила од америчких дипломата да се тестирају аналним брисом.

Наиме, „Вашингтон пост“ је прошле недеље објавио како се неколико припадника америчког дипломатског особља у Кини пожалило Стејт департменту да су били подвргнути тестовима на ковид аналним брисом.

Кинески лекари сматрају да је ова метода тестирања поузданија од бриса носа, односно има мање лажно негативних резултата – упркос томе што је овакав брис, наравно, неугоднији и интензивнији, преноси Б92 писање Индекса.

„Стејт департмент никад није пристао на ову врсту тестирања и негодовање смо директно исказали протестом Министарству спољних послова Кине кад смо сазнали да је део особља био подвргнут истом“, открио је портпарол Стејт департмента за амерички портал Вајс.

Пекинг јавно све негира: „Тестирање је било грешка“

Посебно је занимљиво то што је амерички портпарол рекао да је Пекинг уверавао Вашингтон како је тестирање спроведено „грешком“, те да је дипломатско особље према прописима изузето од аналног тестирања које је обавезно за путнике при доласку у неке делове Кине. То би значило да је кинески портпарол у четвртак лагао кад је демантовао такве наводе.

„Рекли смо особљу да одбије овај тест ако се од њих затражи да му се подвргну, како је био случај и у прошлости“, додао је амерички портпарол.

Овај портпарол је такође саопштио и како је Вашингтон „посвећен гарантовању сигурности свих америчких дипломата и њихових породица, те очувању њиховог достојанства, у складу с Бечком конвенцијом о дипломатским односима и другим релевантним дипломатским законима“.

Кинески научници тврде: Анални тестови су поузданији

Анално тестирање захтева се у неким кинеским регијама и за људе у карантину.

Кинеска Национална здравствена комисија је изјавила да се у неким случајевима вирус корона може лакше детектовати у аналним узорцима него у узорцима бриса носа и грла.

Ипак, признала је да анални брисеви нису погодни за масовно тестирање због неугодности и непопуларности.

Према инструкцијама кинеске комисије, анални узорци се прикупљају уметањем памучног бриса три до пет центиметара дубоко у ректум.

Вести о таквим тестовима изазвали су панику на кинеским друштвеним мрежама прошлог месеца.

Један Аустралијанац, који је допутовао у Кину рекао је прошле године за Вајс да је осећај био као да има дијареју.

Кина је, подсетимо, комбинацијом строгог локдауна на почетку пандемије и масовног тестирања у каснијој фази успешно окончала први талас епидемије вируса корона у априлу и спречила други талас, који је прошле јесени погодио остатак света, односно северне хемисфере.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала