Срушили споменик жртвама усташког терора у Хрватској због паркинга /фото/

© Фото : Youtube/Felbar studio/PrintscreenСпоменик жртвама фашистичког терора у Носковачкој Дубрави у Хрватској
Споменик жртвама фашистичког терора у Носковачкој Дубрави у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Пратите нас
У Носковачкој Дубрави, уХрватској, локалне власти су наложиле рушење споменика партизанима и жртвама усташког терора да би направили паркинг за туристичке аутобусе.

Споменик је срушен почетком ове седмице, а план је наводно да буде премештен 10-20 метара даље од места где се налазио.

Заменик жупана Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић каже да је споменик саграђен 50-их година прошлог века у центру села, испред тамошње основне школе, пише портал Новости Српског народног већа у Хрватској, а преноси Танјуг.

У оквиру споменика налази се спомен-костурница у коју су сакупљени земни остаци погинулих бораца војвођанских бригада с више локација у околини, где су се током Другог светског рата водиле борбе с Немцима, рекао је Павковић.

Уклањање је иницирала Јавна установа за управљање заштићеним деловима природе и еколошком мрежом Вировитичко-подравске жупаније испред чије се управне зграда и налази.

Уклањање је образложено потребом да се на том месту изгради паркиралиште за аутобусе, с обзиром на то да се на тој локацији налазе хостел и прихватилиште, као и да је до епидемије вируса корона тамо долазило доста посетилаца, међу којима и групе у аутобусима.

Застава Хрватске - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2020
Остварен Туђманов циљ да Срба у Хрватској буде мање од три одсто /видео/

Павковић каже да су били у дилеми јер се, сматра, паркинг могао саградити на месту где би требало да буде премештен споменик, што је, према његовим речима, добра локација за аутобусе.

„Тиме би се уштедели трошкови демонтаже и премештања споменика. С радовима на уклањању споменика на површину су се појавиле и кости војвођанских бораца. Због наласка је позвана полиција која је направила увиђај и затворила градилиште, док се питање костију на реши“, казао је он.

Павковић додаје да постоји консензус да се кости преместе на месно гробље и тамо достојанствено сахране.

„То је став владике славонског Јована, а како ће до краја ове седмице бити одржан састанак представника Срба и Српске православне цркве с начелником општине Чађавица, који се генерално слаже с том идејом, проблем би требало да буде решен. Потребно је, међутим, да се нађе права локација, јер гробница не бити требало да буде у неком ћошку или да узурпира туђе гробно место“, каже Павковић, који сматра да би и на гробљу требало поставити спомен обележје, као што постоји тамо сахрањеној козарачкој дјеци.

Представници српске заједнице немају дилеме - макар и на новој локацији, споменик мора да остане, наводе и Павковић и председница жупанијског већа српске националне мањине Милена Лазић.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала