Зеленски: Крим – „ишчупано срце“ Украјине; Русија: Бестидна демагогија

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаСпоменик потопљеним бродовима на обали Севастопоља на Криму
Споменик потопљеним бродовима на обали Севастопоља на Криму - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да Крим представља за Украјину „ишчупано срце“ и да се полуострво мора вратити у њен састав да би могла да се „осмехне“. У Русији ту његову изјаву описују као дволичну и као бестидну демагогију.
Крим је био срце Украјине. Радосно, добро, светло. Пре седам година су нам ишчупали срце. Никада нећемо заборавити ко је то урадио и ко је дозволио да се то уради“, цитира Зеленског његова прес служба.

Да би Украјина могла „радосно и искрено да се осмехне“ срце јој се мора вратити, додао је он.

Лидер Крима Сергеј Аксјонов прокоментарисао је ову изјаву украјинског председника називајући његове речи бестидном демагогијом.

Како је навео, полуострво се ујединило с Русијом након државног преврата у Кијеву.

„Бестидна демагогија. Значи, бившем кловну се срце не пара од крви Донбаса и пепела Одесе, него без Крима не може. Нека се помоли Бандери, биће му лакше“, рекао је Аксјонов.

Према његовом мишљењу, срце су Украјини ишчупали организатори преврата, претворивши је у зомби-државу, а и Зеленски је постао део тог „мрачног ритуала“.

„Крим нико није ишчупао, он се вратио кући јер није желео да живи поред живих лешева. Отишао је у Русију – земљу са којом су увек била, јесу и биће срца Кримљана“, истакао је Аксјонов.

Сенаторка из Севастопоља Катарина Алтабајева каже да је оваква изјава Зеленског дволична.

Подсетимо, Крим се ујединио с Русијом после референдума који је одржан у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала