Бег од беде – лажни родитељи, име, рођаци... Млада звезда Јунајтеда је једна од 15.000 жртава

© AP Photo / Martin RickettАмад Дијало
Амад Дијало - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Пратите нас
Уместо да ужива у остварењу сна готово сваког дечака који крене да се бави фудбалом, 18-годишњи Амад Дијало се нашао у центру огромног скандала који ће епилог добити на суду.

Момак из Обале Слоноваче је недавно у трансферу вредном 37 милиона фунти стигао у Манчестер јунајтед из Аталанте, а свега неколико недеља пошто је постао становник Енглеске откривено је да је он из домовине у Италију дошао као жртва трговине људима.

​Дијала је Фудбалски савез Италије казнио са 42.000 фунти пошто је истрагом утврђено да је користио лажна документа и лажне родитеље како би ушао у Италију и потписао уговоре са два клуба.

Истовремено, пет одраслих особа је отпужено за кријумчарење Дијала, његовог брата Хамеда и тројице младих афричких фудбалера пре шест година.

Две оптужене особе, Хамед Мамаду Траоре, власник једног фудбалског клуба у Обали Слованче и његова супруга Марина Едвиџ Тејер, тврдиле су да су родитељи браће Дијало и у Италију су их увели на основу права на „спајање породице“.

Маринина сестра Лариса и њен супруг Зади Гилдас Абу су тврдили да су родитељи двојице фудбалера, наводећи да су они „рођаци браће Дијало“, а ухапшена је и Блај Блез Теје, осумчињена да је одговорна за кријумчарање једног момка.

​ДНК анализом је утврђено да Дијало и његов брат нису у родбинским везама са Траореом и Тејеровом, који би могли да проведу наредних 15 година у затвору.

Истрага је открила да је Дијало у Италију стигао под именом Амад Дијало Траоре, да би на свој 18. рођендан одбацио последње презиме и у Јунајтеду ће на његовом дресу стајати име – Амад.

Изненађење је у целом случају је чињеница да је Дијало добио казну од Фудбалског савеза Италије тек пошто је напустио ту државу, чиме је избегао суспензију, али је објављен цео његов пут.

Амад је са 12 година стигао у тим Бока Барко, истрага о целом случају је почела још 2017. године када је ухапшен агент и „ловац на таленте“, Ђовани Дамијано Драго, који је о свему говорио у чувеном случају „Операција беба слон“.

​Из клуба Бока Барко је наведено да је Амад „само доведен код њих“, као и да је показао велики таленат, после чега је на препоруку некадашњег голмана Ђованија Галија отишао у Аталанту, где је била запослена и његова „мајка“ – Марина?!

Аталанта је саопштила да није приметила ништа чудно у целом процесу, али је потом од трансфера Дијала зарадила 37 милиона фунти.

Истраживања су показала да годишње око 15.000 младих Африканаца буде прошверцовано у Европу, а верује се да велику улогу у томе имају фудбалски агенти, углавном бивши фудбалери, који од правих породица деце узимају више хиљада фунти како би им одвели децу „у бољи живот“.

► Специја дала рецепт Звезди како да нокаутира Милан без шута у оквир гола

► Голман Манчестер ситија није могао као Дмитровић /видео/

► „Бата Стане, погинућу – то је утакмица живота“ /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала