Криза у Јерменији: Председник није потврдио смену начелника Генералштаба коју тражи премијер

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаКриза у Јерменији: Председник није потврдио оставку начелника Генералштаба коју тражи премијер
Криза у Јерменији: Председник није потврдио оставку начелника Генералштаба коју тражи премијер - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Пратите нас
Председник Јерменије Армен Саркисјан није потврдио смену начелника Генераштаба јерменске војске Оника Гасрпарјана коју је тражио премијер Никол Пашињан.
„Председник Републике је у оквиру својих уставних овлашћења вратио нацрт указа (премијеру) с приговорима... Узимајући у обзир ставове правника и експерата може се закључити да је нацрт указа у супротности са Уставом“, наводи се у саопштењу прес-службе администрације председника.

Истиче се и да председник не подржава ниједну политичку снагу у земљи и да одлуке доноси руководећи се искључиво националним интересима.

Нема сумње, наводи се у саопштењу, да оружане снаге земље треба да остану неутралне када се ради о политичким питањима,

„Очигледно је да, када је у питању рат, Оружане снаге захтевају општу подршку и пажњу више него икада. Решавање кадровских проблема у војсци је приоритет и њих ни на који начин не треба пренебрегавати“, додаје се у саопштењу.

Саркисјан такође сматра да је садашња ситуација без преседана и да су потребна системска и сложена решења. Ситауција се, уверен је, не може превазићи пуким сменама персонала не узимајући у обзир ситуацију у земљи.

Пре одлуке, Саркисјан је јуче посетио Генералштаб и разговарао са Гаспарјаном, а претходно и са представницима опозиције. Са Гаспарјаном је још једном разговарао и данас.

Подсетимо, Јерменију потреса нова политичка криза која је избила после неопрезних речи премијера о руским ракетама „Искандер“.

Пашињан је недавно у интервјуу за издање 1in.am говорио о ескалацији сукоба у Нагорно-Карабаху у јесен прошле године и том приликом, коментаришући изјаву бившег јерменског председника Сержа Саргсјана да су јерменске снаге могле на самом почетку борбених дејстава да употребе ракете „Искандер“, изнео тврдњу да ракете нису експлодирале или да је успешно дејствовало свега 10 одсто њих.

 

Заменик начелника Генералштаба Хачатрјан је исмејао ту његову изјаву, након чега је смењен. Генералштаб је затим затражио Пашињанову оставку, што је премијер протумачио као покушај војног пуча, сменио начелника Генералштаба и позвао народ на митинг.

На улице главног града пре два дана су изашле и присталице Пашињана и опозиције. Током дана прекинута су окупљања присталица премијера а сам Пашињан је позвао све политичке снаге на дијалог.

Опозиција се, међутим, од тада налази испред зграде парламента. Они од председника траже да не потпише одлуку о смени начелника Генералштаба.

 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала