Петар Божовић лауреат „Добичиног прстена“: Бравуре српског Џејмса Дина увек су стизале из контре

© Фото : Танјуг / Драган КујунџићПетар Божовић, 33. лауреат награде „Добичин прстен“
Петар Божовић, 33. лауреат награде  „Добичин прстен“  - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Пратите нас
Истакнути драмски уметник Петар Божовић данас је примио престижну глумачку награду “Добричин прстен” као њен 33. лауреат. По многима реч је о нашем Џејмсу Дину чије су бравурозне улоге увек стизале – из контре.

„Добричин прстен“ српском Џејмсу Дину

„Љуба Тадић је увек причао да кад глумац има нешто да каже, он одмах каже - ја. Тако ћу и ја рећи данас - Ја и Светлана Бојковић играли смо давно у комаду ‘Ђидо’ Јанка Веселиновића“, присетио се својих почетака глумачка легенда Петар Божовић.

„Постоји ту једна сцена између ликова сина и оца, где син само викне ’Пуцај, бабо’, и на тој сцени буде огроман аплауз. Касније се онда десило да буде чак 15 завеса, враћања на бис, онда се ја у гардероби обучем, изађем из позоришта, пролазим поред споменика на Тргу републике, док аплауз још траје”, духовито је описао Божовић и добио аплауз од присутних у фоајеу позоришта.

„Често се из оваквих анегдота сазнаје о глумцу и његовој природи, а ево и ја да кажем пошто сам играо доста значајних улога у Народном позоришту“, наставио је Божовић.

„Изађем исто тако из театра, прођем поред споменика, и тек негде на Теразијама чујем како јењава аплауз“, рекао је Божовић и изазвао нову серију аплауза.
© Фото : Танјуг / Драган КујунџићПетар Божовић, 33. лауреат награде „Добичин прстен“
Петар Божовић лауреат „Добичиног прстена“: Бравуре српског Џејмса Дина увек су стизале из контре - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Петар Божовић, 33. лауреат награде „Добичин прстен“

Глумио из контре

Председница жирија, позоришна редитељка, књижевна и драмска списатељица Вида Огњеновић истакла да је Божовић у каријери имао више од 200 различитих сценских појава, из многих времена и епоха, што чини његов глумачки учинак јединственим.

Кроз неколико хиљада излазака на сцену и појава на великом платну и малим екранима одиграо је више од 200 лудака, шаљиваца, зликоваца, занесењака, политичких буздована, превратника, сељака, лекара, губитника.

„Никад површно, никад млако, приземно, произвољно или отприлике, али готово сваки пут из контре“, казала је Вида Огњеновић.

„Једном ме је питао студент шта значи тачно глумити из контре, одмах сам му одговорила да је то оно што на сцени ради Петар Божовић“, истакла је Огњеновић.

© Фото : Танјуг / Драган КујунџићПозоришна редитељка, књижевна и драмска списатељица Вида Огњеновић
Петар Божовић лауреат „Добичиног прстена“: Бравуре српског Џејмса Дина увек су стизале из контре - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Позоришна редитељка, књижевна и драмска списатељица Вида Огњеновић

Српски Џејмс Дин

Светлана Бојковић која је Божовићу уручила Добричин прстен подсетила је да ће ове јесени бити 55 година како су Божовић и она примљени на Академију на глуму, заједно са Бранком Милићевићем Коцкицом, Љиљаном Лашић и Добрилом Стојнић који су данас присуствовали овој свечаности.

Пријатељица и колегиница Љиљана Драгутиновић напоменула је да је лауреат за њу увек био у глумишту и код девојака прави домаћи Џемс Дин, али са разлогом. Такође је навела да је увек имао чврсто и непробојно лице и посебан шарм.

© Фото : Танјуг / Драган КујунџићПетар Божовић и Светлана Бојковић на свечаности доделе награде Удружења драмских уметника Србије „Добичин прстен“
Петар Божовић лауреат „Добичиног прстена“: Бравуре српског Џејмса Дина увек су стизале из контре - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Петар Божовић и Светлана Бојковић на свечаности доделе награде Удружења драмских уметника Србије „Добичин прстен“
У конкуренцији било 13 истакнутих глумаца

Стручни жири био је састављен од седам чланова који су донели одлуку 18. децембра тајним гласањем и већином гласова: Мирјана Карановић, претходна добитница, Светлана Бојковић, једна од ранијих добитница, Вида Огњеновић, председник Жирија, Борис Исаковић, Горан Марковић, Војин Ћетковић и Драган Бјелогрлић.

Председник УДУС-а глумац Војислав Воја Брајовић нагласио је да су у конкуренцији за награду „Добричин прстен“ било још 13 истакнутих глумаца: Небојша Дугалић, Гордана Ђурђевић Димић, Радмила Живковић, Миодраг Кривокапић, Миодраг Крстовић, Жарко Лаушевић, Бранислав Лечић, Александар Михаиловић, Лазар Ристовски, Зијах Соколовић, Саша Торлаковић и Тихомир Станић.

Награда се састоји од златне копије прстена антологијског глумца Добрице Милутиновића, и од уникатне осликане дипломе на пергаменту - рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића.

Брајовић је направио и кратку посвету преминулим колегама глумаца и других драмских уметника који су изгубили битку у борби против ковида 19, а један од споменутих у конкуренцији за награду Зијах Соколовић управо се опоравља од ове пошасти у Бања Луци, како га је издвојио председник УДУС-а, а преноси Танјуг. 

Подршку додели Награде дало је Министарство културе и информисања Републике Србије, док је организацију свечане доделе реализовало Народно позориште.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала