Први пут ове године: Добре вести за власнике туристичких агенција и хотела

CC0 / / Рад од куће
Рад од куће - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Од ове године за бесповратна средства из програма Министарства привреде намењеном почетницима у пословању могу да конкуришу и они привредни субјекти који се баве туризмом.

Како наводе из Министарства, право да се пријаве имају предузетници, микро и мала привредна друштва, који су регистровани у Агенцији за привредне регистре најраније две године у односу на годину подношења захтева, а по први пут то ће моћи да ураде власници туристичких агенција и смештајних капацитета – мотела, апартмана, хотела... За бесповратна средства и повољне кредите Фонда за развој могу се јавити како они који се баве производним, тако и они који се баве услужним делатностима.

Делатности које не могу бити подржане програмом су примарна пољопривредна производња, трговина, транспорт путника и робе, производња дувана, грађевинска делатност, консултантске услуге.

Висина средстава

У Министарству привреде појашњавају да ова финансијска подршка привредницима представља комбинацију 30 одсто бесповратних средстава државе и 70 одсто повољног кредита Фонда за развој, односно 40 одсто бесповратних средстава државе и 60 одсто повољног кредита Фонда за привредне субјекте у неразвијеним подручјима.

Рок отплате кредита је до 5 година у оквиру кога је грејс период до једне године, уз камату од 1 одсто уз гаранцију банке или 2 одсто годишње уз остала средства обезбеђења, преноси Б92.

За шта се може искористити новац?

„Намена средстава обухвата све оно што је битно почетницима. Јавни позив важи за доделу бесповратних средстава за набавку опреме, текуће одржавање пословног или производног простора, као и за оперативне трошкове. То значи, да сем набавке опреме и машина средства могу да се користе и за мање адаптације пословног и производног простора, а 20 одсто може да се користи за оперативне трошкове односно за покриће трошкова попут закупнине, набавке репроматеријала, комуналних трошкова...“, наводе из Министарства.

За спровођење овог програма Министарство привреде је определило 150 милиона динара бесповратних средстава, док ће се преостали износ инвестиционог улагања финансирати из повољног кредита Фонда.

Бесплатна обука

„Препорука је и да се оснивачи привредних субјеката, који конкуришу за средства по Програму, обрате акредитованим регионалним развојним агенцијама како би прошли бесплатну обуку за започињање пословања и како би им се пружила саветодавна и техничка помоћ“, додају у Министарству.

Пријава

Јавни позив за спровођење Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању расписан је 8. фебруара и њиме је обухваћен велики број делатности.

„Позив траје док се не утроше расположива средства, а све информације и потребну документацију заинтересовани привредници могу пронаћи на интернет страни Министарства привреде и Фонда за развој“, поручују.

Подсетимо, Програм намењен почетницима у пословању Министарство привреде спроводи од 2016. године, а циљ је пружање подршке оснивању и опстанку нових предузећа.

Прочитајте и:

Погледајте и емисију „Технограм“ – Ко зарађује у време короне? 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала