Медији: „Северни ток 2“ ─ средство преживљавања Берлина

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаГрадилиште гасовода "Северни ток 2"
Градилиште гасовода Северни ток 2  - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе узалуд се надају да ће Немачка одустати од реализације „Северног тока 2“, јер пројекат немачким политичарима служи као једини начин да избегну политичке кризе које су сами створили, пише лист „Форин полиси“.

Аутор чланка наводи да су републиканци уверени да ће америчке санкције Берлину омогућити заустављање изградње гасовода, док демократе сматрају да се пројекат може обуставити и без рестриктивних мера немачким компанијама постизањем компромиса. Истовремено, обе стране се са апсолутном увереношћу слажу да ће Сједињене Америчке Државе по овом питању некако победити, а Немачка одступити.

„Чини се да је мало ко у Вашингтону размишљао о чињеници да немачка влада ‘Северни ток 2’ сматра начином преживљавања и да намерава да га довршити по сваку цену“, констатује аутор.

Такође се напомиње да никакве америчке санкције, никакве преференцијалне царине Сједињених Америчких Држава, никакве обавезе НАТО-а неће убедити немачку канцеларку Ангелу Меркел да подрива доходак и кредитну способност немачке индустрије.

Лист наглашава да би одустајање Меркелове од гасовода изазвало сумњу у суверенитет немачке економије, као и да би уплашило гласаче из њене странке.  

Истовремено, колумниста истиче да би Немачка могла да промени одлуку по питању снабдевања руског гаса ако одустане од забране нуклеарне енергије или смањи потражњу за енергентима у индустријском сектору подижући им цене. Међутим, сваки од ових корака био би „политичко самоубиство“ у земљи која ове године треба да одржи неколико избора. А „Северни ток 2“ омогућиће немачким политичарима да не доносе непопуларне одлуке и „преживе“.

Изградња гасовода

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ, као и Украјина и балтичке земље. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

Полагање цеви је настављено годину дана касније када је брод за полагање цеви „Фортуна“ положио 2,6 километара цеви у немачким водама. Након тога је, према подацима „Норд стрим 2 АГ“ (оператера пројекта), недовршено остало приближно 148 километара цевовода од укупне дужине од 2.460 километара – остало је да се постави још 120 километара цеви у водама Данске и око 28 километара у немачким водама. Данске власти дозволиле су могућност наставка радова помоћу „Фортуне“ од 15. јануара, а немачка дозвола за овај брод важи до краја маја.

Истовремено су у јануару Сједињене Америчке Државе прошириле санкције против „Северног тока 2“ проширивши их на услуге испитивања, инспекције и сертификације, као и услуге или капацитете за надоградњу пловила за полагање. Убрзо након тога, норвешка компанија ДНВ ГЛ најавила је да ће прекинути све активности у вези са инспекцијом гасовода и да неће моћи да га сертификује. А 19. јануара САД су увеле санкције и броду „Фортуна“ и његовом власнику, компанији „КВТ-Рус“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала