Србија има капацитет да снажнијима каже — „Не“, када од ње траже самопоништење /видео/

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
Пратите нас
Ма колико ЕУ и САД били снажнији од Србије, Србија има капацитет да каже не када се од ње тражи нешто што је незамисливо, што је супротно не само чињеници да је Косово колевка нашег идентитета, већ супротно идеји саме државе — да се од ње тражи да учествује у свом самопоништењу и суициду.

Овако за Спутњик професор Часлав Копривица са Факултета политичких наука коментарише најаве да нашој земљи у наредном периоду по питању Косова и Метохије и Републике Српске, следи концентрисан притисак ЕУ и САД.

Према писању медија, Вашингтон и Брисел у координацији, припремају низ захтева које ће доставити државном врху Србије. Наводно, Београду ће се ставити до знања да мора да се обавеже да призна Косово.

„Као филозоф бих почео од Кјеркегора и ноторне филозофске тезе — човек је слободан утолико што може да каже не у тренутку када му је угрожено достојанство, када неко покушава да гази његова основна права и отима оно што је његово. И држава има свој идентитет, а оно што је врхунско зло за државу јесте одузимање њене територије и уништавање њенога народа“, рекао је Копривица.

Западне силе траже самопоништење Србије

Он додаје да неко ко је јачи од нас, може хипотетички да нас изложи насиљу али је врхунски облик цинизма, па и садизма који долази од тих западњачких сила јесте захтев да ми учествујемо у свом самопотирању. Друга ствар је, каже Копривица, што се не налазимо више у 1999. и запад може да нам заведе санкције и да престане са улагањима али више нема тај луксуз да нас бомбардује, односно да изврши агресију на Србију.

Поклон - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Баш чудно пишу независност Косова: Нову западну офанзиву поново дочекује јасна порука Русије
„Треба да имамо на уму да се Србија Бриселским споразумом из 2012. обавезала да ће се преговори са такозваним Косовом окончати свеобухватним споразумом о правој нормализацији, што је еуфемизам за признање. Са друге стране, ми са највиших државних позиција чујемо да нећемо никада признати косовску независност. Али, Запад  иде ка томе да се потпише документ који ће бити еквивалентан признању Косова иако се то тако неће звати. Ово се лако може отклонити тиме што ћемо рећи да не желимо да признамо Косово ни де факто ни де јуре“, нагласио је наш саговорник.

Ми не треба да се бојимо тога, категоричан је Копривица, јер, шта год могу да буду економске последице оне не могу да се пореде са девастирајућим последицама чина самопоништења државе и самоунижења народа што би било еквивалентно било каквом облику признања Косова.

Суспензија Бриселског споразума

Као једно од могућих решења Србији је на располагању поништење Бриселског споразума.

Наш саговорник каже да он од почетка функционише тако што ЕУ и САД глуме непристрасног посредника, а у суштини са Приштином раде на правној конвалидацији онога што је започето 1999. године.

„У ситуацији када имате такву правну праксу, таквог саговорника и посреднике ми настављамо упркос томе што видимо да нам се тај посредник руга у лице. Треба рећи да желимо да наставимо да преговарамо само ако се испуни оно што су обе стране потписале. Ако то не може, онда Бриселски споразум треба суспендовати, јер је идеја да се преговара са својом територијом незамислива“, рекао је Копривица.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала