Амерички аналитичар: Кина гради подземна складишта модерног нуклеарног арсенала

© Фото : Youtube/ Military Technology ZoneКинески ракетни систем ДФ-41
Кинески ракетни систем ДФ-41 - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
Кина наводно развија способност лансирања напредних интерконтиненталних балистичких ракета из подземних складишта како би могла брзо да реагује на потенцијални нуклеарни напад, сматра амерички стручњак Ханс Кристенсен, објавила је агенција АП.

Кристенсен, који је аналитичар при Федерацији америчких научника, извео је закључак о Кини након што је анализирао низ сателитских фотографија до којих је недавно дошао. Према његовим речима, слике указују на то да Кина покушава да се супротстави ономе што сматра све већом америчком претњом. Пентагон још нема коментар на ове тврдње. 

Амерички разарач Теодор Рузвелт - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2020
Амерички командант: Упркос корони наши бомбардери и балистичке ракете спремни за рат

Аналитичар је додао да фотографије, како изгледа, показују да је Кина започела изградњу најмање 16 подземних складишта на огромном полигону за тестирање ракета у близини Ђилантаја у северном делу земље.

Ова подземна складишта су додатак већ постојећим, којих је 20, а у којима се налазе старији модели интерконтиненталних балистички ракета ДФ-5, објаснио је Кристенсен, додајући да то представља само део броја складишта балистичких ракета којима располажу САД и Русија.

АП је известио да се чини да су скоро сва складишта које је уочио Кристенсен дизајнирани да приме софистициране кинеске интерконтиненталне балистичке ракете ДФ-41, чији је домет Аљаска и већи део континенталног дела Америке.

Интерконтиненталне балистичке ракете новије генерације садрже компоненту на чврсто гориво која омогућава оператеру бржу припрему ракете за лансирање у поређењу са ДФ-5.

Кристенсен тврди да очигледни напор Кине да направи складишта у којима могу да убаце ДФ-41 показује да покушава да успостави одрживост својих (нуклеарних) снага. 

Лансирни систем Јарс - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Ступио на снагу договор о продужењу споразума СТАРТ 3

Тврдње долазе након што је Пентагон у свом годишњем извештају о кинеским војним дешавањима прошлог лета аргументовао да Пекинг планира да појача мирнодопску способност својих нуклеарних снага постављањем више интерконтиненталних балистичких ракета у подземна складишта.

Кина је прошле године одбила да се придружи руско-америчким преговорима о будућности последњег великог пакта о контроли наоружања, Новог споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), тврдећи да има само делић нуклеарних арсенала којима располажу Москва и Вашингтон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала