Берлин: Разговараћемо са Вашингтоном о укидању санкција „Северном току 2“

© AP Photo / Michael SohnНемачки парламент Бундестаг, Берлин
Немачки парламент Бундестаг, Берлин - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
Немачка Влада намерава да разговара са америчком администрацијом о укидању санкција „Северном току 2“, наводи се у писаном одговору немачке владе на посланичко питање.
„Чим амерички Сенат изабере сва надлежна лица и они званичну заузму своје дужности, ова тема ће постати део првих разговора“, наводи се у тексту, који је објављен на сајту Бундестага.

Немачка влада је оценила санкције које су уведене пројекту „као мешање у европски суверенитет“, наглашено је у одговору.

Међутим, у Бундестагу нису искључили да САД могу увести санкције немачком фонду који подржава пројекат „Северни ток 2“ који је основала власт федералне покрајине Мекленбург Западна Померанија. Циљ фонда – подршка „пројеката за заштиту климе з околне средине“.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала