Бугарски Атлантски савет о одбијању НАТО вежби: Ако не учествује у маневрима, не може ни да ратује

© Фото : Press center of the Navy Command of the Armed Forces of Ukraine/NATO Maritime CommandЗаједничке вежбе украјинске морнарице и бродова НАТО на Црном мору
Заједничке вежбе украјинске морнарице и бродова НАТО на Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
Ако Бугарска није спремна да учествује на вежбама, није спремна ни да ратује, на овај начин је бугарски Атлантски савет прокоментарисао отказ министра одбране Бугарске да земља учествује на противминским вежбама НАТО-а „Посејдон“ у Црном мору, због случајева вируса корона.

Према мишљењу представника организације, није могао да се пронађе неприкладнији тренутак, јер је у региону примећено нарушавање војног баланса, а Москва води све интензивнији хибридни рат против Европске уније и НАТО-а.

„То представља негативан сигнал нашим савезницима и што је најважније, то је сигнал за охрабрење Кремља. Одбијање учествовања у вежбама, без обзира на разлог, долази из земље, коју Кремљ сматра својим Тројанским коњем у Европској унији и НАТО-у“, наводи се у саопштењу Атлантског савета на Фејсбук страници.
Бродови држава-чланица НАТО-а на војним вежбама на Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
Бугарска одустала од учешћа у вежбама НАТО-а на Црном мору

Бугарска морнарица није спремна да заузме место међу савезницима током вежби, док су друге земље НАТО-а успеле да заштите своју војску од болести како би могле да учествују у маневрима, напомиње организација.

„Ово је већ доказано правило: оно што војска не може да уради у миру, не може ни у рату. И, ако наши војници не могу да учествују у вежбама, значи, да неће моћи да учествују у рату“, изјавили су представници организације.

У Атлантском савету су неколико пута упозоравали на опасност од руске претње. Раније су у организацији Россотрудничества називали подмуклим инструментом хибридног рата и више пута упозоравали да Москва користи Србију као своју базу на Балкану.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала