Које промене се дешавају у нашем телу после годину дана рада од куће?

CC0 / / Рад од куће
Рад од куће - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
Рад од куће, из удобног кревета, можда звучи привлачно, али када од душека направите канцеларију ризикујете да „покупите” озбиљне здравствене проблеме – како физичке, тако и менталне.

За многе људе рад од куће еквивалентан је раду у кревету. Уместо устајања из кревета, облачења и одласка на посао, довољно је да одемо до купатила, умијемо се, узмемо лаптоп и вратимо се под топло ћебе.

Према новијим анкетама, изненађујуће велики број младих људи је током пандемије свој посао обављао управо у кревету, што са собом вуче здравствене проблеме.

Чак и ако их сада не приметите, нежељени ефекти оваквог начина рада могу да буду трајни и да се јаве касније у животу, преноси портал Дневна доза лепог.

Ергономска ноћна мора

Стручњаци кажу да, без обзира на то да ли имате могућност да избегнете рад у кревету или не, то свакако није добро за ваше тело јер је веома важно да мењате положај. Врат, леђа и бокови оптерећени су када сте на меканој површини.

Већа је вероватноћа да ће млади људи постати жртве ових навика јер их можда неће одмах осетити. У зависности од тога какав начин живота сте водили – зависи и колика ће штета бити када остарите.

Те болести могу да укључују само главобоље, а могу се проширити и на трајну укоченост у леђима, артритис, болове у костима, лигаментима и мишићима на врату.

Све је боље од тога да наставите са лошим навикама! Зато, кад год можете – зауставите се!

Када годину дана радите из кревета, не уништавате само своје тело. То негативно утиче на вашу продуктивност и навике спавања.

„Ми обично препоручујемо да кревет користите за три ствари – спавање, секс и када сте болесни. И то је то“, рекла је за Рејчел Салас, неуролог и стручњак за спавање са Универзитета Џон Хопкинс у Мериленду.

„Што више гледате ТВ у кревету, играте видео-игре а мање спавате, ваш мозак учи да је у реду да радите било коју активност у кревету“, додаје она.

Хигијена спавања

Хигијена спавања је у суштини најбоља пракса која се односи на боравак у кревету. На пример, ношење пиџаме ноћу је добра хигијена спавања јер говори телу да је време да се искључи.

С друге стране, коришћење телефона или слање мејлова у кревету је лоша хигијена спавања.

Дакле ако у кревет ставите рачунар, телефон, „Зум“, „Слак“ и све што вас подстиче на то да екран држите укључени,м ваш мозак и тело престају да повезују кревет са одмором.

И то је разлог зашто нас је пандемија довела до „коронасомније“, додаје Саласова алудирајући на глобални скок проблема са несаницом и поремећаје спавања.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала