Кремљ: Није било анексије Крима

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаКрим, Русија
Крим, Русија - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
Портпарол руског председника Дмитриј Песков је, коментаришући изјаву америчког председника Џоа Бајдена да Сједињене Америчке Државе „никада неће признати такозвану анексију“ Крима, рекао да се то никада није ни догодило, већ да је то била легална одлука о поновном уједињењу.
„Видите, анексију Крима је заиста немогуће признати. Нико не говори о анексији Крима. Јер није ни било анексије Крима. Дошло је до поновног уједињења Крима са Русијом и то у потпуно строгом складу са свим нормама међународног права“, одговорио је Песков новинарима на питање да ли је Русија спремна да сарађује са Вашингтоном са таквим ставом Сједињених Америчких Држава.

Портпарол Кремља је подсетио да је поновно уједињење резултат одлуке законодавног органа Крима „у складу са статусом Крима тада у саставу Украјине“.

„Предузет је апсолутно јасан и беспрекоран низ правних радњи. Дакле, није било никакве анексије и она не треба да се признаје. Треба само признати чињеницу поновног уједињења Крима са Русијом и чињеницу да је Крим већ одавно добио статус једног од региона Руске Федерације“, констатовао је Песков.

Раније је амерички председник Џозеф Бајден изјавио да Сједињене Америчке Државе никада неће признати Крим као руски и да ће наставити да раде на томе да Русију изведу пред лице правде због „агресије“ у Украјини. Бајден је такође рекао да је Крим део Украјине.

Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала