„Не долазим са ултиматумом“: Лајчак уочи посете Београду

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак поручује да у Београд не долази са ултиматумом, да у Србији не би требало да страхују због обновљене сарадње ЕУ и САД на решавању косовског питања и да је убеђен да постоји простор у коме би Београд и Приштина могли да се договоре о међусобним односима.

Лајчак, у интервјуу за Танјуг који је вођен на српском језику, наглашава и да би током посете Приштини и Београду желео да чује одговор на питање када ће бити настављен дијалог у Бриселу.

„Није тајна да ЕУ очекујем наставак дијалога и да је и за Београд и за Приштину дијалог незаобилазан на ЕУ путу. ЕУ је ту, спремни смо да доведемо два лидера у Брисел и сада је питање када ће то да се деси. На то желим да чујем одговор током посете“, каже Лајчак.

Поводом медијских најава да у Београд долази са тзв. нон-пејпером који садржи неку врсту ултиматума за српске власт, Лајчак каже да су се увек пред његов долазак појављивале спекулације и велика очекивања.

„ЕУ не ради по принципу ултиматума. Ми смо ту да помажемо. Циљ дијалога је подршка и Београду и Приштини и приближавање европске будућности за цео регион“, каже Лајчак.

На питање о очекивањима када је реч о ангажману и конструктивности нове власти у Приштини који ће представљати победник избора Аљбин Курти, специјални представник ЕУ оцењује да Курти добро зна шта се од њега очекује и да не треба драматизовати његове прве изјаве о наставку дијалога.

Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
Србија има капацитет да снажнијима каже — „Не“, када од ње траже самопоништење /видео/
„Он је изабран да реши нека унутрашња питања Косова као што су корупција, правосуђа и социјална питања, а јако добро зна да међународна заједница, ЕУ и САД очекују наставак дијалога и он је спреман на то“, сматра Лајчак.

О томе како види будућу сарадњу са новом администрацијом у Вашингтону око дијалога Београда и Приштине, Лајчак оцењује да није у питању ново партнерство већ повратак старој сарадњи, за коју оцењује да има дугу и успешну традицију на Западним Балкану.

„У тесним смо контактима са америчким партнерима, добро се познајемо и делимо исти циљ, а то је европска будућност Западног Балкана. Не мислим да било ко треба да се плаши сарадње ЕУ и САД на дијалогу Београда и Приштине. Нормализација односа Београда и Приштине је предуслов за успешну интеграцију, а САД и ЕУ су ту да помогну“, закључује Лајчак.

„На Београду и Приштини да се договоре шта је нормализација“

На питање како ЕУ, као главни посредник у дијалогу Београда и Приштине, види америчко инсистирање на „међусобном признању“, Лајчак одговара је циљ дијалога нормализација односа, а да су Београд и Приштина стране које треба да се договоре „шта је нормализација и шта је нормално“.

Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Вучић: Очекујем заједнички притисак САД и ЕУ да Србија призна Косово
„Мислим да није превише тежак одговор на то питање“, сматра Лајчак, истичући да види простор за споразум и нормализацију.

Лајчак понавља да је циљ да се постигне свеобухватан споразум који ће решити сва отворена питања између две стране укључујући „договоре о новим питањима“, али и већ постигнуте договоре који још нису примењени, као што је ЗСО.

Он додаје да и даље стоји иза оцене да је могуће да се коначан и свеобухватан договор Београда и Приштине постигне у року од неколико месеци, али и наглашава да ЕУ неће бити та која ће да одлучи када ће то бити и да је то још једна одлука која директно зависи од спремности и жеље Београда и Приштине.

„Изабран сам да будем на располагању Београду и Приштини 24 сата седам дана у недељи, али позиција ЕУ је јасна — ми нећемо процес ни вештачки да убрзавамо нити вештачки да успоравамо. То није у интересу ЕУ нити у интересу региона“, поручује Лајчак.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала