Од данас у функцији СОС телефон за новинаре

© Sputnik / Александар МилачићБројне новинарске екипе чекају састанак Вучића и Лаврова
Бројне новинарске екипе чекају састанак Вучића и Лаврова - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Од данас је у функцији бесплатни СОС телефон на броју 0800 100 115 који је намењен свим новинарима који сматрају да им је угрожена безбедност, саопштила је Влада Србије.

Ова услуга покренута је у склопу активности Радне групе за безбедност и заштиту новинара коју је основала Влада Републике Србије, а на телефонске позиве одговараће правници који имају искуство у раду на случајевима насиља према медијским радницима.

„Ово је први корак у реализацији планираних активности на заштити новинара и повећању безбедности. На овај начин ћемо поједноставити пријављивање претњи и напада и додатно информисати и едуковати новинаре о остваривању својих права“, рекао је члан Радне групе Веран Матић.

Телеком Србија је донирао техничку подршку, опрему и капацитете, и обезбедио координацију са свим оператерима за овај бесплатни сервис, који ће бити доступан 24 сата седам дана у недељи.

Сваки новинар који осети да му је угрожена безбедност моћи ће преко ове подршке да добије информације о квалификацији дела које је учињено и правним поступцима које треба да предузме.

„Компанија Телеком Србија уступила је бесплатан број и омогућила техничку реализацију. Верујемо да је ово још један начин да се заштити новинарска професија у Србији“, рекао је Владимир Лучић, генерални директор Телекома Србије.

Новинари ће добијати информације о контакт тачкама у полицији и тужилаштву које су надлежне за регион у којем раде или у којем се догодила претња или насилни акт.

Ако је реч о делима који се не гоне по службеној дужности, већ по приватним тужбама, новинари ће добити информације о начину на који се пише тужба, или ће бити упућени на правну подршку у различитим удружењима новинара, објашњава се у саопштењу Владе Србије, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала