Почиње масовна вакцинација у Српској: Стигло 20.000 доза руске вакцине /видео, фото/

© Sputnik / Magda Gibelli / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина Спутњик Ве
Руска вакцина Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
У Републику Српску стигло је 20.000 доза руске вакцине „Спутњик Ве“. И ова испорука вакцина намењена је за вакцинисање здравствених радника и запослених у установама за старе. Део који преостане биће усмерен према општој популацији и то старијима од 65 година и хроничним болесницима. Ова серија вакцина требало би да буде у употреби крајем седмице.

И ове дозе руских вакцина допремљене су по интервентном увозу и морају прво да иду на контролу у Агенцију за лекове и медицинска средства БиХ, а након тога креће дистрибуција здравственим установама, рекао је Ален Шеранић, министар здравља РС, преноси РТРС.

До сада је у Српској вакцинисано око 3.500 здравствених и радника у социјалним установама за старе. Већина је вакцинисана руском вакцином, док је један део примио вакцину у Србији.

Дозе које су сада стигле, када се заокружи та приоритена група, ићи ће за масовну вакцинацију, за коју је завршена и обука здравствених радника.

„Реч је о 20.000 доза прве компоненте за 20.000 особа, тако да имамо најаве да ће у блиском периоду стићи друга компонента за ревакцинацију. То је сличан принцип како ради и Србија. Циљ је што пре кренути у вакцинацију, а да након тога долазе оне количине потребне за ревакцинацију“, додао је Шеранић.

Када је у питању Ковакс програм набавке вакцина,за сутра је најављен састанак са представницима „Фајзера“ који желе да се увере у веродостојност података које нуди БиХ, иако су све обавезе испуњене.

„За Ковакс је значајан први квартал 2021. године, односно у марту би требало да дођу одређене количине из овог система набавке. Очекујем да ће Ковакс одговорити нашим захтевима, јер смо на време испунили све наше обавезе, те не видим разлога да се то не реализује“, рекао је Шеранић.

Српска са Руском Федерацијом има оквирни уговор за милион и 200 хиљада доза вакцина јер се још не зна колико траје имунитет на вирус корона након вакцинације,па су неопходне и додатне дозе.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала