Уживо: Пашињан на великом митингу у Јеревану: Опростите ми!

© Фото : ScreenshotМитинг присталица Николе Пашињана
Митинг присталица Николе Пашињана - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
Присталице премијера Јерменије Николе Пашињана окупиле су се на тргу Републике у центру Јеревана, где се налази зграда Владе. Премијер се обратио окупљенима, затраживши опроштај за све грешке актуелне власти.

Митинг је почео химном Јерменије и минутом ћутања за погинуле у одбрани Нагорно Карабаха.

„За тридесет година независности направили смо све могуће грешке. За последње две године и 10 месеци, након револуције, такође су биле направљене све могуће грешке“, рекао је Пашињан обраћајући се окупљенима.

„У питању је наша влада, ја сам. Желим од свих вас, од свих грађана Јерменије, од целе дијаспоре, од свих грађана Карабаха да затражим опроштај за све моје грешке“, додао је он.

По његовим речима, начелник Генералштаба Оник Гаспарјан мора да оде: Јерменија не може да има начелника који је спреман да изведе тенкове на сопствени народ.

„Саопштење Генералштаба Оружаних снага је апсолутно незаконито, јер Устав јасно прописује неутралност војске у политичким питањима. Начелник Генералштаба јасно износи политичке ставове чиме крши сва правила и Устав Јерменије“, нагласио је премијер.

Пашињан се нада да ће председник Армен Саркисјан потписати смену начелника Генералштаба Оника Гаспарјана.

Он је претходне власти, између осталог бившег председника Сержа Саргсјана, оптужио за вршење утицаја на генерале. Како је навео, људи који су у марту 2008. године извели војску на сопствени народ, и сада покушавају то да ураде. 

Пашињан је изразио спремност на расписивање ванредних парламентарних избора и расписивање референдума о новом Уставу, којим би се са парламентарног система, прешло на полупредседнички.

Након говора премијера, окупљени су кренули у шетњу централним улицама.

Криза у Јерменији

Нова политичка криза распламсала се у Јеревану после Пашињанових неопрезних речи о руским системима „Искандер“. Пашињан је у интервјуу за портал „1in.am“ говорио о ескалацији сукоба у Нагорно-Карабаху у јесен прошле године и том приликом, коментаришући изјаву бившег јерменског председника Сержа Саргсјана да су јерменске снаге могле на самом почетку борбених дејстава да употребе ракете „Искандер“, изнео тврдњу да је успешно дејствовало свега 10 одсто тих ракета.

Заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Јерменије исмејао је премијера, због чега је смењен, а убрзо након њега и начелнику Генералштаба понуђено је да поднесе оставку. У четвртак ујутро, Оружане снаге Јерменије издале су саопштење у којем траже оставку самог Пашињана. Премијер је ово оценио као покушај преврата и позвао своје присталице да изађу на улице. У међувремену, опозиција је подигла барикаде и шаторе у близини парламента. Они нису расположени за преговоре са властима и траже оставку премијера.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала