Ситуација у Јеревану пре најављених митинга присталица и противника премијера Пашињана /видео/

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПристалице јерменске опозиције на протесту у центру Јеревана
Присталице јерменске опозиције на протесту у центру Јеревана - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
Присталице јерменске опозиције настављају да протестују у центру Јеревана. Демонстранти су током дана упали у зграду Владе Јерменије у центру Јеревана, где се налази неколико министарстава и захтевали оставку премијера Никола Пашињана. Након тога јерменска полиција појачала је обезбеђење владиних зграда на Тргу републике.

Истовремено, присталице јерменског премијера Никола Пашињана почеле су да се окупљају на Тргу републике у центру Јеревана, јавио је дописник са лица места. На овом тргу налази се Влада Јерменије. Полиција је на трг допремила додатне снаге.

За понедељак увече у Јеревану заказана два митинга. Опозиција ће се окупити на Авенији Баграмјан преко пута зграде парламента у 15 часова по средњоевропском времену, а присталице јерменског премијера Пашињана – пола сата касније на Тргу републике.

Нова политичка криза распламсала се у Јеревану после Пашињанових неопрезних речи о руским системима „Искандер“. Пашињан је у интервјуу за портал „1in.am“ говорио о ескалацији сукоба у Нагорно-Карабаху у јесен прошле године и том приликом, коментаришући изјаву бившег јерменског председника Сержа Саргсјана да су јерменске снаге могле на самом почетку борбених дејстава да употребе ракете „Искандер“, изнео тврдњу да је успешно дејствовало свега 10 одсто тих ракета.

Заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Јерменије исмејао је премијера, због чега је смењен, а убрзо након њега и начелнику Генералштаба понуђено је да поднесе оставку. У четвртак ујутро, Оружане снаге Јерменије издале су саопштење у којем траже оставку самог Пашињана. Премијер је ово оценио као покушај преврата и позвао своје присталице да изађу на улице. У међувремену, опозиција је подигла барикаде и шаторе у близини парламента. Они нису расположени за преговоре са властима и траже оставку премијера.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала