Софија забринута због учесталих напада на македонске Бугаре

© Фото : Wikipedia/Alexdevil Аеродром у Софији, Бугарска
Аеродром у Софији, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
Председник Бугарске Румен Радев одржао је састанак са шефовима служби безбедности због учесталих случајева агресије против Бугара у Северној Македонији. Повод за састанак је послужило недавно обраћање председнику културног центра из Битоља, као и сигнали етничких Бугара који живе у суседној земљи.

Како је саопштила прес-служба администрације председника, шеф државе и начелници служби су разговарали о мерама заштите бугарских грађана у иностранству који постају објекти напада због своје националне припадности. Какве конкретне мере ће бити предузете, није наведено.

Крајем фебруара бугарски културни центар „Иван Михајлов“ у Северној Македонији објавио је отворено писмо председнику Бугарске у којем су македонски Бугари саопштили да се плаше да отворено говоре о својој националности. У организацији су подсетили да у републици предстоји попис становништва и изразили наду да ће Бугарска помоћи да се осигура безбедност свих Македонаца који желе да се на попису отворено изјасне као македонски Бугарин.

„Обраћамо вам се са молбом да се значајно упрости процедура добијања бугарског држављанства које би нас заштитило од притиска бугарофобије… Инсистирамо да сваки држављанин Северне Македоније који помоћу фотокопије докаже да се током пописа уписао као „мекедонски Бугарин“, ако изрази жељу, добије бугарско држављанство у скраћеној процедури“, наводи се у обраћању председнику представника културног центра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала