Шта за Србију значи изградња другог гасовода ка Бугарској? /видео/

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић
Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
Србија је постигла диверзификацију праваца снабдевања гасом. Није за вршена диверзификација извора гаса – и даље смо усмерени на руски гас.

Министарка енергетике Зорана Михајловић је приликом прошлонедељне посете Бугарској најавила тендер за извођача радова за градњу гасне интерконекције са Бугарском – пројекат о коме се прича већ 50 година. Тај гасовод ће после Балканског тока бити други цевовод којим ће бити спојени српски и бугарски гасоводни системи.

Одговор на питање шта за Србију значи изградња другог гасовода ка Бугарској, уопште није лак јер се преплићу политика и економија. Цевовод на коме инсистирају и Брисел и Вашингтон, за који је ЕУ чак одобрила бесповратну финансијску помоћ, и Бугарској, која је чланица и Србија која то још није, лобисти против руског гаса форсирају са тезом да ће њиме ове две земље, али и сви који су умрежени са њима, моћи да појачају своју енергетску безбедност јер ће моћи да купују и гас из других извора.

О томе шта та диверзификација значи, посебно за Србију, у данашњој „Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са проф. др Слободаном Аћимовићем са Економског факултета у Београду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала