Јерменски председник поново одбио да разреши дужности начелника Генералштаба

© Sputnik / Игорь Руссак / Уђи у базу фотографијаПредседник Јерменије Армен Саркисјан
Председник Јерменије Армен Саркисјан - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Пратите нас
Председник Јерменије Армен Саркисјан одлучио је да не потпише захтев премијера Никола Пашињана за смену начелника Генералштаба Оружаних снага земље Оника Гаспарјана.
„Председник земље одлучио је да не потпише предлог указа“, наводи се у саопштењу прес службе председника.

Према уставу, указ о разрешењу ће ступити на снагу аутоматски.

Ово је други Пашинијанов захтев у вези са сменом начелника Генералштаба.

У саопштењу прес службе додаје се да се Саргсиан жалио Уставном суду.

„Председник Јерменије обратио се Уставном суду за решавање питања уставности Закона о војној служби и статусу војника од 15. новембра 2017. године“, пише у саопштењу.

Нова политичка криза распламсала се у Јерменији после Пашињанових неопрезних речи о руским системима „Искандер“. Пашињан је у интервјуу за портал „1in.am“ говорио о ескалацији сукоба у Нагорно-Карабаху у јесен прошле године и том приликом, коментаришући изјаву бившег јерменског председника Сержа Саргсјана да су јерменске снаге могле на самом почетку борбених дејстава да употребе ракете „Искандер“, изнео тврдњу да је успешно дејствовало свега 10 одсто тих ракета.

Заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Јерменије исмејао је премијера, због чега је смењен, а убрзо након њега и начелнику Генералштаба понуђено је да поднесе оставку. У четвртак ујутро, Оружане снаге Јерменије издале су саопштење у којем траже оставку самог Пашињана. Премијер је ово оценио као покушај преврата и позвао своје присталице да изађу на улице. У међувремену, опозиција је подигла барикаде и шаторе у близини парламента. Они нису расположени за преговоре са властима и траже оставку премијера.

Пашињан је 25. фебруара упутио захтев председнику Јерменије да смени начелника Генералштаба Оружаних снага, али Саркисјан овај указ није потписао и вратио га је влади. Администрација председника поново је 28. фебруара од премијера примила захтев за разрешење дужности начелника Генералштаба.

Према јерменском уставу, председник може у року од три дана да врати одговарајући акт са својим примедбама премијеру, који је поднео захтев за разрешење виших официра. Ако шеф владе не прихвати ове примедбе, председник мора да потпише одговарајући акт или да се обрати Уставном суду. Уколико председник не испуни ове услове, одговарајући акт ступа на снагу аутоматски.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала