Лајчак поручио из Приштине: Верујем да ће се дијалог завршити за пар месеци

© Tanjug / Vadim GhirdaСпецијални представник ЕУ за дијалог између Београда и Приштине, Мирослав Лајчак
Специјални представник ЕУ за дијалог између Београда и Приштине, Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак изјавио је да не очекује да ће дијалог Београда и Приштине трајати годинама и да верује да ће се окончати за пар месеци.

Лајчак је, на конференцији за новинаре, после састанка са в.д. председником привремених институција у Приштини Вјосом Османи рекао да није на ЕУ да убрзава тај процес и да је на Београду и Приштини да одлуче када ће се наставити, наводи портал „Репортери“.

„Уколико се буду састајали месечно или недељно они ће олакшати тај процес. Не очекујемо да траје три, пет или 10 година“, навео је Лајчак.

Како је рекао, нада се да ће се процес завршити током мандата Аљбина Куртија.

„Не видим препреке на том путу“, истакао је Лајчак.

Коментаришући мапу испред које се сликао, а која је изазвала реакцију јавности у Приштини, Лајчак је казао да је до сада све у вези тога појаснио, да званичник ЕУ може да користи само званичне мапе, а да је то званична мапа коју је добио.

„Било би врло непрофесионално да сам ставио другу мапу“, рекао је Лајчак.

Приштина за „ресетовање“ дијалога

Османи сматра да би дијалог требало да се „ресетује“ како би се помогло Приштини да „поштује сопствене интересе“ у процесу који би требало да резултира узајамним признањем у постојећим границама, навела је „Коха“, а преноси Танјуг.

Поновила је да Приштина у дијалогу неће дозволити да се преговара о промени граница, као и да ће исцртати црвене линије у дијалогу које ће то онемогућити.

„Косово је направило превише компромиса који су довели до његове нефункционалности. Није време да се од Косова још нешто тражи, нити идеје које су изузетно опасне, попут промене граница. Косово није корпа са воћем и поврћем из које свако узима шта хоће“, рекла је Османи.

Она је изјавила да ће председник и премијер привремених приштинских институција блиско сарађивати око дијалога са Београдом, што није био случај, како је рекла, када је председник био Хашим Тачи.

Подсетимо, Лајчак је синоћ започео тродневну посету Приштини, након које ће посетити Београд 3. и 4. марта и Подгорицу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала