Лавров: Идеја о увођењу ковид пасоша у ЕУ противречи правилу добровољне вакцинације

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Пратите нас
Увођење ковид пасоша на територији Европске уније било би у супротности са принципом добровољне вакцинације, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Произилази да је ова идеја у супротности са правилима демократије, јер у земљама Европске уније постоји одлука да је вакцинација добровољна. Ако се уведе ‘ковид пасош’ то ће бити у супротности са принципом добровољности. То значи да ће људи бити натерани на силу, ако људи, наравно, желе да путују, а у Европи, без кретања између земаља-чланица Европске уније становништво тешко да може да замисли свој живот“, истакао је Лавров.

Он је додао да одлуке Европске уније везане за могуће увођење ковид пасоша не би требало да дискриминишу грађане Русије.

Вакцина против ковида 19 - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2021
Савет Европе усвојио Резолуцију о вакцинама: Не сме бити дискриминације ― вакцинација није обавезна

„Још увек не могу ништа да кажем како ће ово утицати на могућности грађана Русије. Морамо сачекати коначну резолуцију по овом питању. Ми смо на нашем нивоу обавестили колеге из Европске уније да рачунамо на доношење одлука које неће дискриминисати грађане Русије“, одговорио је Лавров на захтев новинара да прокоментарише идеју Европске уније о увођењу ковид пасоша у Европи.

Према његовим речима, „биће могуће рећи нешто конкретније када ова идеја добије бар нека прелиминарна конкретна обележја“.

„Да видимо како ће се то завршити. Надам се да ће одлука бити донета узимајући у обзир ставове држава-чланица, а не да им се намеће. Фактор добровољне вакцинације је веома озбиљан“, закључио је он.

Немачка канцеларка Ангела Меркел раније је изјавила да су се лидери Европске уније сагласили о неопходности увођења сертификата о вакцинацији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала