Меркелова честитала рођендан Горбачову и захвалила на доприносу уједињењу Немачке

© AP Photo / Jens KalaeneБивши председник СССР-а Михаил Горбачев испред Брандембуршке капије у Берлину
Бивши председник СССР-а Михаил Горбачев испред Брандембуршке капије у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел честитала је бившем председнику СССР-а Михаилу Горбачову 90. рођендан, истичући његов допринос завршетку Хладног рата и поновном уједињењу Немачке.
„Поштовани господине председниче, од срца Вам честитам 90. рођендан. Искористићу ваш свечани дан да вам још једном захвалим на личном учешћу у мирном превазилажењу Хладног рата, као и у постизању немачког јединства“, наводи се у телеграму честитке који је упутила Меркелова.

Она је приметила да допринос Горбачова мирном поновном уједињењу Немачке није заборављен у земљи, као ни рад на изградњи пријатељских односа Русије и Немачке.

​„Стога се на овај дан можете с поносом осврнути на свој животни рад. У Вашој новој години желим вам све најбоље, пре свега здравља и личног благостања“, написала је Меркелова.

Британски министар: Горбачов је велики државник

Министар спољних послова Велике Британије Доминик Раб такође је честитао Горбачову 90. рођендан, називајући га „великим државником“.

„Топле жеље Михаилу Горбачову за његов 90. рођендан: великом државнику, нобеловцу и патриоти који је отворио земљу и дао огроман допринос односима истока и запада и миру у целом свету“, написао је Раб на Твитеру.

​Горбачов је био на челу Совјетског Савеза од 1985. до 1991. године као генерални секретар ЦК КПСС, а затим као председник СССР-а. Након потписивања Беловешких споразума у ​​децембру 1991. године, објавио је о повлачењу са функције председника. Након оставке, Горбачов је основао Међународни фонд за социјално-економска и политичка истраживања (Фонд Горбачов), Међународни зелени крст, основао Форум за нову политику и био један од покретача стварања Форума добитника Нобелове награде за мир.

У Русији је недавно постављена и позоришна представа „Горбачов“, о љубави последњег председника СССР-а и његове супруге Раисе. О томе је говорила и главна уредница српске редакције Спутњика Љубинка Милинчић у својој ауторској емисији „Мој поглед на Русију“:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала