Недоумице пред Федереров повратак: „Мишићи су му били потпуно покидани“

© REUTERS / STEFAN WERMUTHРоџер Федерер у финалу Вимблдона против Новака Ђоковића
Роџер Федерер у финалу Вимблдона против Новака Ђоковића - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Пратите нас
Дуго очекивани повратак Роџера Федерера тениским теренима изазвао је много пажње, али и много питања и недоумица.

Федерер није наступио на званичном мечу сада већ више од годину дана, након што се почетком 2020. године, после пораза у полуфиналу Аустралијан опена од Новака Ђоковића, одлучио на операцију колена.

Његов повратак на терен је тихо најављиван чак и крајем прошле године, али се пауза одужила све до 8. марта ове године и турнира у Дохи.

Питање које се најчешће поставља пред повратак Швајцарца је то у каквом издању ћемо га видети, с обзиром на дугачак период одсуства и то што Роџер ове године пуни 40 година.

Легенда британског тениса Тим Хенман мисли да ће бити потребно одређено време како би се Федерер вратио на свој пређашњи ниво.

„Његов претходни ниво је игре толико висок, тако да он неће да се врати само како би 'набуџио' статистику“, рекао је Хенман.

Роџеру ово није први пут да се враћа после дуже паузе, с обзиром да је је сезону 2016. године морао да скрати како би се опоравио од повреде леђа.

И тада се сумњало у ниво на који ће се Федерер вратити, али је он запушио уста критичарима и 2017. годину завршио са седам титула.

„Он жели да се врати на такмичарски ниво и на најбоље турнире. Неће му бити ништа лакше због чињенице да ускоро пуни 40 година. Али, сигуран сам да он ради изузетно напорно“, додао је Хенман у разговору за „Еуроспорт“.

Тренутно пети тенисер света је прошле године после прве, морао и на другу операцију колена која је прошла добро.

Очекивања која Швајцарац има пред нови повратак открио је јавности Пјер Паганини, дугогодишњи физиотерапеут Федерера.

„Колено му прави проблем већ неколико година. Али, успео је то да контролише уз много планирања и одређене вежбе“, рекао је Паганини за швајцарски „Таг-Анцајгер“.

Паганини је упоредио Федерерову повреду из 2016. године са актуелном.

„Велика разлика између ове повреде и оне из 2016. је та што су његови мишићи тада и даље сви били 'на месту'. Сада је доживео потпуно кидање и његови мишићи су значајно пропали. Прошло је доста времена између прве и друге операције, када смо рекли да поново може да крене да тренира“, рекао је Паганини и додао:

„Његови мишићи нису више били у истом стању, дисбаланс је био екстреман. Његови мишићи нису могли одмах да се покрену и било му је потребно времена за опоравак. Тек смо почетком октобра (више од шест месеци након прве операције прим. аут.) могли да кренемо да тренирамо најнижим темпом“.

​Роџеров повратак се жељно ишчекује било да сте његов навијач или нисте.

„Роџелио, последњи на ногама из наше генерације. Настави да их разбијаш све. Поштовање, брате!“, подршку је Федереру пружио чувени руски тенисер Марат Сафин.

„Једва чекам, Роџер!“, написала је чувена америчка тенисерка Венус Вилијамс.

Маријана Вељовић, српски тениски судија - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Скандирају јој Хрвати, бриљира у послу: Ко је „слатка, мала Маријана“?

Федерер је на занимљив начин одабрао турнире на којима ће играти по повратку, пошто ће после Дохе, која почиње 8. марта, учествовати на турниру у Дубаију који се игра недељу дана касније.

Након та два турнира, из Серије 250, односно 500, наредни му неће бити онај највећи у месецу марту, Мастерс у Мајамију.

Овај податак говори о томе да је Федереру у овом тренутку битније да се врати у такмичарски ритам и да тестира евентуалне лимите које има, пре него што јасно нападне највеће титуле.

У његовим плановима ове сезоне нема пуно турнира, али они са јасним циљем су Вимблдон, трећи Гренд слем сезоне, и Олимпијске игре у Токију, које ће му вероватно бити последње.

Ђоковић изједначио рекорд Федерера – историја је близу

Ђоковић је био најбољи, али није добио престижну
номинацију

Тајвански тенисер био „заробљен“ у Београду због визе: Држали су нас 24 сата

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала