Захтев Литванији: Истражни комитет Белорусије иницира изручење Тихановске

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаБивши председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска
Бивши председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Пратите нас
Истражни комитет Белорусије иницирао је екстрадицију бивше председничке кандидаткиње Светлане Тихановске, која се и даље налази у Литванији, саопштила је прес-служба тог ресора.
„Тихановска се тренутно налази на потерници. Одговарајућа документа за њено изручење предата су Генералном тужилаштву“, наведено је у саопшењу на сајту Истражног комитета и истакнуто да се од Литваније захтева изручење Тихановске.

Према наводима Истражног комитета, лица из ближег окружења Тихановске припремала су се за заузимање административних зграда, а такође је наведено да је састанку опозиције у августу 2020. године, којем је присуствовала и Тихановска, разговарано о плану организовања масовних нереда.

Раније је руско Министарство унутрашњих послова саопштило да је Белорусија издала потерницу за Тихановском због позива на насилно рушење уставног поретка. За ово кривично дело је предвиђена казна од три до пет година затвора.

Претходно је јављено да је и руски МИП саопштио да је такође расписао потерницу за Тихановском. Како је наведено, иако против ње у Русији нису покренути кривични поступци, она се налази на потерници у складу са споразумима о помоћи између Москве и Минска.

Подсетимо, масовни протести опозиције у Белорусији почели су 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова.

Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала