Након „Даре из Јасеновца“, снима се и филм „Деца Козаре“ /видео/

© Фото : Министарство одбране/Jovo MamulaОтворена изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941–1945. године” у Дому Војске Србије
Отворена изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941–1945. године” у Дому Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
Пратите нас
Мирослав Могоровић, продуцент филмског пројекта „Деца Козаре“ рекао је да снимање тог филма почиње на пролеће. Редитељ Лордан Зафрановић представиће данас у Бањалуци тај пројекат.

Представљање пројекта заказано је за 12 часова у Културном центру Бански двор, а због епидемиолошке ситуације организовано је само за представнике медија.

Могоровић је рекао за РТРС да је циљ филма да се направи дело које ће остати као документ прошлог времена и опомена да се страдања из Другог светског рата никада више не понове. 

Деца у усташком логору - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Почаст деци Козаре и Диани Будисављевић: Меморијални комплекс на месту некадашњег логора

Филм почиње бегом несрећних људи пред усташким терором на Козари 1942. године, а завршава се 1945. падом фашиштичког, у овом случају усташког режима и ослобађањем логора Јасеновац и читаве некадашње Југославије, рекао је Могоровић раније.

Он је истакао да рад са Зафрановићем на оваквом делу, представља велику част и одговорност, изразивши наду да ће филм бити добро примљен како на нашим просторима, тако и у свету, јер је реч о причи из угла детета која носи универзалност разумљиву читавом свету.

"Ово јесте филм о борби добра и зла. Оно што желимо јесте да покажемо истину о страдању, али и да кажемо да је добро победило зло на крају, што и јесте основ приче", рекао је он.

Могоровић је навео да снимање филма почиње на пролеће, а наставља се на јесен, јер пројекат захтева такав временски распон.

Он је изразио наду да ће међу децом која ће бити ангажована у филму, а која ће бити аутентични представници овог краја, "испливати" будућа велика звезда, односно, како је рекао, нови Славко Штимац. 

Сценарио за филм потписује Арсен Диклић.

Подсетимо, филм „Дара из Јасеновца“ о страдањима у злогласном логору Јасеновац за време Другог светског рата који, између осталог прати судбину једне девојчице, изазвао је бурне реакције широм света.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала