Италијани са нестрпљењем чекају руску вакцину - већ одредили фабрике за производњу „Спутњик Ве“

© Sputnik / Магда Гибелли / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина "Спутњик Ве"
Руска вакцина Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
Пратите нас
Руководство италијанске регије Лацио већ је одредило потенцијална предузећа за производњу руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) за коју су изузетно заинтересовани, саопштио је саветник за здравство у престоничкој влади Алесио Д'Амато, преносе руски медији.

„Новој влади је представљен план са фабрикама које су погодне за производњу вакцине, а четири се налазе у нашем региону. Наравно, то је потребно ускладити и са дозволама и са патентним правом. Важно нам је да разумемо да ли можемо имати приступ патентираној технологији“, рекао је Д'Амато.

Он је прецизирао да се ради и о производњи вакцине на бази аденовируса попут „Спутњика Ве“ (Sputnik V) и РНК вакцина.

„У ишчекивању одговора Европске агенције за лекове, обратили смо се Италијанској агенцији за лекове са захтевом да се спроведе процедура за хитно одобрење, користећи могућност доношења такве одлуке у ванредној ситуацији. Тренутно сматрамо да је приоритет да се гарантује имунизација становништва што је пре могуће и то треба да има предност у односу на геополитичке разлоге. Сада нас не занима много одакле је вакцина, важно је да је ефикасна и безбедна. А постоји довољно меродавних научних доказа за ефикасност 'Спутњика Ве' (Sputnik V). Уколико будемо имали могућност да набавимо или да производимо ту вакцину, одмах ћемо је искористити. Заинтересовани смо за то да убедимо Италијанску агенцију за лекове да одобри вакцину и спремни смо да извршимо притисак на владу у том смислу“, истакао је д'Амато.

Он је подсетио да је управо у Лациу, у Националном институту за инфективне болести „Лазаро Спаланцани“ на захтев Европске агенције за лекове вакцинисана два италијанска стручњака које ће регулатор послати у Русију у инспекцију фабрике која производи „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

Д'Амато је убеђен да ће то омогућити да се одблокирају европске процедуре за одобравање руске вакцине, која се формално без сертификата Европске агенције за лекове не може користити у ЕУ.

Прочитајте још:

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала