Посланик Раде: Украјина се спрема за рат

CC BY 2.0 / Министарство одбране Украјине / Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine) Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine) Фото Вадим Ковальов / Припадници војске Украјине током војних операција на истоку земље
Припадници војске Украјине током војних операција на истоку земље - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
Пратите нас
Посланик украјинске партије Опозициона платформа – За живот Ренат Кузмин изјавио је да се Украјина припрема за прави рат.  

Кузмин је за телевизију „112“ рекао да се у последње време у земљи примећује ратна реторика. Он је скренуо пажњу да се стално чују позиви да се „неко убије, нешто разнесе, вуку трупе“.

Према његовим речима, агресивно расположење Кијева може се пратити и у борби са опозиционим ТВ каналима, као и затвореним одлукама Савета за националну безбедност и одбрану Украјине. Све ово сведочи о намери да се покрене нови сукоб.

„Ова ратна реторика у протекла два месеца, коју подржавају неки ТВ канали и коју не подржавају други, ти позиви на рат, да се изведу неке трупе – чему то?“, упитао је посланик.

Кузмин је подсетио и на двосмислену изјаву украјинске војне команде према којој су Оружане снаге Украјине започеле припреме за борбе у градским срединама.

„Чему та изјава Генералштаба Украјине да су започели припреме за уличне борбе? На којим улицама ће се борити? У Доњецку и Луганску или у Симферопољу и Севастопољу?“, рекао је он.

Да је у питању припрема за сукоб сведочи и изјава шефа кијевске делегације трилатералне контакт групе о Донбасу Леонида Кравчука да се Мински споразуми неће спроводити.

„Ово је све припрема за рат, зар не схватате? Ово је права припрема за рат. А све што се око тога догађа у информационом простору такође је припрема за рат“, закључио је Кузмин.

Украјински политичари и стручњаци редовно дају ратне антируске изјаве. Раније је политиколог Зиновиј Свереда предложио да се заузме Крим, руској флоти „приреди Перл Харбор“ и минира Керчки мост. Бивша посланица Врховне раде Татјана Черновол позвала је на припреме за војну операцију заузимања Крима и сачека на погодан тренутак за то.  

Државна дума Русије ове ратоборне изјаве сматра празним словима. Украјински политичари који изјављују о „заузимању“ територије и рату покушавају да се поиграју осећањима становника те земље, сматра први заменик председавајућег Одбора за одбрану Државне думе Александар Шерин. Он је претпоставио да је таква реторика потребна да би се људи одвратили од унутрашњих проблема Украјине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала