Припадницима Доњецке војске дозвољено отварање упозоравајуће ватре

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаПрипадници устаничких снага Доњецке Народне Републике
Припадници устаничких снага Доњецке Народне Републике - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
Пратите нас
Руководство Народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике дозволило је својим јединицама да превентивно пуцају на положаје Оружаних снага Украјине.

Према речима портпарола милиције, то је неопходно да би се „становништво заштитило од украјинског терора“. Припадницима устаничких снага дозвољено је да отворе „превентивну ватру за сузбијање и уништавање непријатељских жаришта“.

У ДНР су се такође пожалили да међународни посматрачи не реагују на гранатирање територија републике. Раније је саопштено да је украјинска војска испалила стотинак мина на насеље Лењинско.

„У противном, задржавамо право да пружимо адекватан одговор“, додао је представник милиције.

Мински споразуми

Сукоб у Донбасу регулисан је Минским споразумима из 2015. године. Према њима, стране у сукобу се обавезују да прекину гранатирање и повуку тешко наоружање са контакт линије. Такође је прописана уставна реформа у Украјини, чији би кључни елементи требало да буду децентрализација и усвајање закона о посебном статусу одређених подручја Доњецке и Луганске области.

Додатне мере за обезбеђивање примирја ступиле су на снагу у Донбасу 27. јула. Међу овим мерама су одустајање од офанзивних и извиђачко-диверзантских операција, пуцњава, размештање наоружања у насељеним местима и њиховој близини.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала