Срби након снажног земљотреса у Грчкој: Преживели смо бомбардовање, сада ово, још само ванземаљце!

© AP Photo / Vaggelis KousiorasЖитељи села Месохори у централној Грчкој изашли на отворен простор у страху од нових потреса
Житељи села Месохори у централној Грчкој изашли на отворен простор у страху од нових потреса - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
Пратите нас
„Преживели смо бомбардовање, сада ово, још само ванземаљце!“, каже за Спутњик Ангелина Божић из Ларисе, након снажног земљотреса јачине 6 степени по Рихтеру, који је погодио Грчку око 11 сати. Епицентар потреса био је 121 километар југозападно од Солуна и 24 километра од Ларисе, на дубини од 20 километара.

Ангелина је удата за Грка и мајка је двоје гимназијалаца, а на наше питање да ли се уплашила каже да се након бомбардовања не боји земљотреса.

Преживели смо и земљотрес, још само ванземаљци

„Сада је све у реду“, каже нам и објашњава да је земљотрес био веома плитак, површински, што и јесте разлог да се тако јако осетио.

„У Лариси се баш добро осетио земљотрес. Било је страшно, у кући је све попадало и тих 6 степени Рихтера осетило се као да је било 10. Народ је још напољу, а деца су у двориштима школа. Нису их пустили да се врате кући јер нису сигурни да ли су им родитељи тамо, па да не буду сами. Катастрофа је, не знамо шта се дешава тамо где је епицентар, у селу где има и старих кућа“, објашњава Ангелина.

У тренутку док са нама разговара каже да се осећа нови потрес.

„Ево сада, у овом моменту, поново је један јак земљотрес. Све се опет љуља. Ово ће да потраје вероватно и цео дан, а још не знамо да ли ћемо остати на улицама“, каже наша саговорница која нам је нешто касније јавила да су добили поруку од „Заштите грађана“ да остану на улици јер се очекује још јачи потрес.

Љубица Покрајац, наставник у српској школи у централној Грчкој за Спутњик каже да се земљотрес осетио и код њих у Велестину, који се налази на аутопуту, на скретању за Волос.

„Ја овакав земљотрес нисам одавно осетила. Баш се добро заљуљало, али није било штете. У том тренутку смо се уплашили, али није било рушења ствари, само су се лустери заљуљали“, каже Љубица.

У тренутку потреса она је била код куће са двоје деце која су имала он-лајн наставу.

„Земљотрес су осетили и њихови наставници који им држе часове преко интернета. Они су одмах прекинули наставу и рекли им да потраже родитеље и да изађу напоље. Али, док смо ми стигли до њихових врата почело је да се смирује, па ми нисмо излазили напоље, а видим да нису ни други. Напољу нема комшија, све је мирно. Чак су и пси били мирни и нису алармирали, иако је након првог било још земљотреса на још мањој дубини. Ни они нису били слаби, ишли су преко 4 степена Рихтерове скале“, објашњава Љубица и додаје да се земљотрес осетио и на Халкидикију и у Скопљу.

Грчки лист Катимерини преноси да се земљотрес осетио и у Атини и другим деловима западне Грчке, а потрес се осетио и у Србији и Хрватској.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала