Столтенберг: ЕУ није у стању да штити сама себе

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар НАТО Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
Пратите нас
Земље Европске уније нису у стању да осигурају сопствену одбрану без Сједињених Америчких Држава и НАТО-а, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг на Међупарламентарној конференцији ЕУ о одбрани и безбедности.
„Европско јединство није у стању да замени трансатлантско јединство. ЕУ није способна да сама штити Европу. Више од 90 становника ЕУ живе у земљама НАТО-а, али земље ЕУ чине само око 20 одсто укупних војних издвајања земаља НАТО-а“, рекао је Столтенберг.

Према његовим речима, било какви војни пројекти ЕУ треба да се реализују искључиво као допуна НАТО пројектима. Столтенберг је такође поздравио придруживање САД пројекту војне мобилности у оквиру програма Структуираног војног партнерства ЕУ.

„То ће омогућити да се америчка војска и наоружање брже пребацују по територији Европе у циљу обезбеђивања појачања за борбене групе НАТО-а у Источној Европи“, истакао је генерални секретар Алијансе.

Он је такође упозорио да „противници Алијансе теже ка томе да поткопају трансатлантско јединство“.

„Сваки покушај да се Америка одвоји од Европе ослабиће НАТО, али то ће ослабити и Европу. Верујем само у трансатлантско јединство“, поручио је Столтенберг

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала