У Црној Гори у току велика полицијска акција привођења због тендера за електронски надзор границе

© Sputnik / Небојша ПоповићПолиција Црне Горе
Полиција Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
Пратите нас
У великој акцији црногорске полиције, која је у току, јутрос је приведено више особа због сумње у злоупотребу службеног положаја и несавестан рад приликом спровођења тендера за електронски надзор државне границе, где је откривена проневера више од милион евра из донације ЕУ, сазнају „Вијести“.

Приведени су чланови Тендерске комисије за спровођене јавне набавке опреме за праћење граница Татјана Дробњак, Војин Рондовић и Зоран Милић.

Такође су приведени чланови Комисије за праћење реализације уговора, који је закључен са предузећем „Макина секјурити“ у марту 2018. године, Бојана Лучић, Иван Гломазић, као и одговорно лице из фирме „Фор лајт“, Вишња Ђуровић, која је учествовала на тендеру, а бави се продајом тепиха, пренеле су Вијести.

Ради се о уговору вредном 1.144.850 еура, а проневеру је открила Међуресорска комисија коју је формирао министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић да испита случај.

Набављена много лошија опрема, пет пута јефтинија од наплаћене

Налазе комисије саопштили су на конференцији за новинаре 18. фебруара потпредседник Владе Дритан Абазовић и државни секретар за контролу рада полиције у МУП-у Раде Милошевић који је на челу Међуресорске комисије.

Они су саопштили да је откривена проневера од више од милион евра које је обезбедила ЕУ кроз директну буџетску подршку кроз Шенгенски споразум. Ради се о донацији за обезбеђивање набавке опреме за надзор морске границе према Хрватској и Албанији која је била годину и по без адекватног надзора јер купљена опрема не ради.

Милошевић је казао да су утврдили да је набављена много лошија опрема, пет пута јефтинија од наплаћене.

„Фирма која је добила тендер, то су основи сумње, уклонила је налепнице јефтинијег произвођача и залепила налепнице реномираног предузећа“, истакао је Милошевић.

Намештен тендер

Како су “Вијести” раније објавиле ради се о опреми кинеског произвођача „Дахуа“, чије су налепнице скинуте, а залепљене етикете фирме „Сикурит видео“ из Италије.

Милошевић је рекао да је тендер био намештен и да је тенденција била да га добије београдска фирма „Макина секјурити“ јер је сва процедура одрађена мимо закона.

Казао је и да је нуђен мито члану Надзорне комисије, полицијском службенику, који је то тада пријавио тужилаштву.

У Извештају Међуресорске комисије Дробњакова је, која је тада била начелница Националног координационог центра (НЦЦ) МУП, више пута поменута као одговорна за лоше спроведен тендерски поступак и да није омогућила учешће Граничне полиције, која је више пута инсистирала на томе.

Међуресорска комисија утврдила је и да МУП Црне Горе није корисник, а ни власник система за електронски надзор поморске границе ка Албанији и Хрватској, јер не поседује административне шифре за приступ радарској опреми коју је набавила београдска фирма „Макина секјурити“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала