Гардијанова вест која је шокирала многе: Случајно отривено „шта се крије“ иза корона закључавања?

© AP Photo / Nariman El-MoftyПолицијски час на Тргу тахрир у Египту
Полицијски час на Тргу тахрир у Египту - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Британски лист „Гардиан“ је случајно подгрејао сумње великог броја теоретичара завере чланком у којем се сугерише да је глобално закључавање (локдаун) сваке две године потребно да би се испунили циљеви Париског климатског споразума. Наслов чланка је брзо промењен, али је изазвао бурне реакције.

Ако емисија угљен-диоксида не пада у мери која се бележи током глобалног закључавања (локдауна) отприлике сваке две године у наредној деценији, Земља ће се загрејати до апокалиптичних нивоа, упозорио је тим истраживача са Универзитета Источне Англије, објављено је у чланку у часопису „Нејчер“.

Ово је очигледно толико узбудило климатске фанатике запослене у „Гардијану“ те су првобитно објавили чланак под насловомИстраживање: Глобално закључавање на сваке две године је потребно да би се постигли циљеви Париског уговора у вези са угљен-диоксидом“, пише РТ.

Уследиле су критике због сејања страха па је наслов промењен у „Истраживање: На сваке две године је неопходан пад емисије угљен-диоксида попут оног за време короне“, са објашњењем да стручњаци наводе да би такав пад током деценије био потребан да се обузда глобално загревање.

Лидерка истраживања Корин Леквер инсистира да климатске промене не могу бити споредна ствар и да морају бити у центру сваке владе.

„Свака стратегија и сваки план сваке владе морају бити у складу са борбом против климатских промена“, навела је.

Иако она није предложила људима да се самовољно лишавају слободе сваке две године како би удовољили климатском моделу, остале стратешке акције које је споменула како би се задржале неке од користи пандемије већ су спроведене - а у многим случајевима спровођене су годинама. Од планских градова до подстицања „активног превоза“ (пешачења и вожње бициклом) и коришћења јавног превоза, до промоције рада на даљину где је то било могуће, њени предлози нису баш нови - и мало је вероватно да ће икога уверити да су довољни.

„Постоји стварна контрадикција између онога што владе кажу да раде и онога што раде“, рекао је Леквер за „Гардиан“, називајући тај феномен „врло забрињавајућим“.

Њен сарадник Глен Петерс саветовао је да државе престану да користе фосилна горива, позивајући на структурне промене како би се прешло на обновљиве изворе енергије.

Први наслов чланка који је објавио „Гардијан“ код многих корисника на друштвеним мрежама изазвао је бурну реакцију. Претња закључавањем због климатских промена већ месецима је представљана и „разоткривана“ у мејнстрим медијима.

Неки су сматрали да је реч о сатири јер нико нешто тако не би објавио, изузев можда Светског економског форума, који је заправо раније објавио похвале ономе што су закључавања учинила градовима - претворила их у неподношљиве кошнице цинкароша у којима се више не може посетити ни позориште. Међутим, под притиском јавности, тај твит је обрисан.

Светски економски форум је објавио и видео снимак у којем хвали тишину и чистији ваздух - и недостатак људи, мада тај део нису изговарали наглас, наводи се у тексту.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала