Грчки министар за Спутњик: Грчка није на ивици пропасти, привреда се држи

© AP Photo / Thanassis StavrakisСтановници Атине у доба короне
Становници Атине у доба короне - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Министар економије Грчке Христос Стајкурас изјавио је за Спутњик да Грчка, као и цео свет, осећа последице пандемије вируса корона, али да земља није на ивици пропасти. Он процењује да ће се до краја 2022. године национална привреда вратити на ниво од пре кризе.

„У Грчкој, као и у целом свету, последице пандемије вируса корона су финансијска нестабилност и многобројни економски проблеми. Приходи се смањују, туризам, који представља 'локомотиву' економије, страда, послодавци и радници стално траже новчану помоћ због губитка прихода“, истиче министар.

Међутим, упркос неповољним условима, грчка економија се држи – уштеђевина у државној благајни износи 34,2 милијарде евра, што је прихватљив ниво са становишта безбедности, додаје Стајкурас.

Притом он наглашава да се због смањења прихода и повећања расхода не говори о новом меморандуму.

Како каже, 15 дана обуставе рада малопродајних објеката „кошта“ државну касу око 1-1,2 милијарде евра.

„Ограничавајуће мере, које су уведене у 'црвеним“' зонама, међу којима је и регион Атика, месечно 'коштају' око 2,7 милијарди евра, јер 67 одсто економског промета отпада на те регионе“, објашњава министар.  Министар и додаје да се због сваких 15 дана застоја у раду малопродајних објеката новчана средства у државној каси се смањују за око 1-1,2 милијарде евра.

Министар појашњава да је 2021. године износ субвенција достигао 11,6 милијарди евра – „што је сума која значајно премашује 7,5 милијарди евра које предвиђа буџет“.

Међутим, Стајкурас уверава да је влада на страни становништва и да ће га подржавати колико год буде потребно „увек у оквиру финансијских могућности земље, не доводећи у опасност економску стабилност и одржавајући неопходне резерве“.

Очекује се да ће у оквиру финансирања европског Фонда за спас и обнављање економије, чији је програм према мишљењу министра „тежак задатак“, јер укључује „не само финансирање, него и реформе које ће довести до инвестиција“, Грчка укупно добити 32 милијарде евра, укључујући и 5,5 милијарди евра у току ове године.

Када је реч о изгледима за развој туризма ове године, министар је опрезно оптимистичан.

Према његовим речима, прошле године приходи Грчке у тој сфери су износили 4,3 милијарде евра, док су приходи 2019. године били 18,2 милијарде евра. Стајкурас претпоставља да ће се приходи од туризма ове године удвостручити у односу на претходну годину.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала